Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Tým Rogera Penskeho oslavil 500. vítězství

Tým Rogera Penskeho oslavil 500. vítězství

Získal ho v závodě NASCAR Keselowski

Ačkoliv jeho jezdci v nedělním závodě IndyCar v Sonomě nevyhráli a ani nezískali titul, měl Roger Penske důvod k oslavě. A ten měl ještě předtím, než závod v Kalifornii vůbec začal. Na monitoru sledoval, jak jeho pilot v NASCAR Brad Keselowski přivezl týmu jubilejní 500. triumf.

Rodák z Ohia Roger Penske byl na přelomu 50. a 60. let sám poměrně úspěšným závodníkem. Než se jeho kariéra ale pořádně rozjela, rozhodl se ji Penske ve věku pouhých 28 let ukončit, věnovat se rozjíždějícímu se podnikání s prodejem vozů a také založit závodní tým.

Ten debutoval v roce 1966 ve čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně, kde hned uspěl ve třídě GT. Za 52 sezon se do Victory lane podívalo na 50 jezdců. Penske slavil vítězství ve 14 sériích a na pěti kontinentech.

„Jaký úžasný závěr závodu v Las Vegas a skvělý způsob, jak pro tým Penske získat 500. vítězství,“ řekl po závodě Roger Penske. „Skvělá práce od Brada (Keselowského), a od týmu číslo 2 je to skvělý vstup do playoff. Všechny tři naše vozy dosáhly skvělého výsledku. Chci poděkovat všem v týmu za tvrdou práci a jejich oddanost, která nám pomohla dosáhnout tohoto milníku,“ dodal majitel nejúspěšnější americké stáje.

Mezi Penskeho piloty se před víkendem rozhořel malý interní souboj, kdo pro tým získá jubilejní vítězství. V sobotu měl první šanci Austin Cindric, syn prezidenta týmu Tima Cindrica, který závodil v Las Vegas v závodě Xfinity Series. Neuspěl. Jubilejní vítězství nepřinesli ani piloti týmu DJR Team Penske v závodě australských V8 Supercars na Sandown Raceway. Pak dostali příležitost Keselowski, Joey Logano a Ryan Blaney v závodě NASCAR Monster Energy Cup.

„Ať už to 500. vítězství získá kdokoliv, něco speciálního pro něj vymyslíme. Je mi jedno, kdo to bude, ale určitě to bude něco jedinečného,“ lákal své jezdce Roger Penske.

Tým připravil u příležitosti 500. vítězství krátké video:

 

Hrdinou se nakonec stal Keselowski. Pro Penskeho vyhrál už po 59., stejně jako legendární Mark Donohue. Třetím nejúspěšnějším jezdcem je Rusty Wallace (37 vítězství). Následuje dvojice pilotů IndyCar Series – Hélio Castroneves a Will Power mají po 32 vítězstvích pro tým Penske. Joey Logano a Rick Mears vyhráli pro „kapitána Penskeho“ 29krát. Mears z toho čtyřikrát Indy500. V první desítce nejúspěšnějších pilotů jsou dále Ryan Newman (24), Timo Bernhard a Romain Dumas (16) a Scott McLaughlin (15).

„Získat 500 vítězství jako tým je neuvěřitelný úspěch. Roger Penske je už nyní legenda a tento milník to jen potvrzuje. Mám za Rogera a za všechny v týmu Penske radost a jsem neskutečně hrdý, že pro něj závodím,“ prozradil Brad Keselowski.

Nejvíce triumfů slavil Penske v závodech amerických formulí, ať už to byly USAC, CART nebo IRL/IndyCar, kde letos v Indianapolisu při velké ceně získal Power pro tým 200. triumf. Dohromady jich má Penske na kontě 203. Na druhém místě je se 111 vítězstvími hlavní série v NASCAR, 67 triumfů získal Penske v dnešní sérii Xfinity. Další vítězství podle NBC Sports:

Trans-Am – 30
IMSA/ALMS – 25
V8 Supercars – 20
Can Am – 15
USRRC – 12
ARCA – 6
FIA/Endurance – 4
F5000 – 2
USAC Stocks – 2
Formule 1 – 1
FIA/Pro – 1

Tým má na kontě také 573 pole position a 32 titulů, z nichž 15 v IndyCar. Ten šestnáctý se letos Newgardenovi ani Powerovi v Sonomě přidat nepodařilo. Přesto tým slavil úspěchy tam, kde se to počítá – v Indianapolisu. Will Power pro Rogera Penskeho vyhrál 17. Indy500. Poprvé stáj slavila také v závodě NASCAR Brickyard 400, kde triumfoval Keselowski.

„Mám štěstí, že jsem jedním z jezdců, kteří tvoří neuvěřitelnou historii tohoto týmu, a jsem poctěn, že k počtu vítězství mohu přispívat. Tým má spoustu talentovaných inženýrů, mechaniků a dalších pracovníků. V budoucnosti jej čeká ještě spousta vítězství a já a můj tým se nemůžeme dočkat, až nějaká přidáme,“ řekl vítěz Indy500 a šampion IndyCar z roku 2014 Will Power.

Penske slaví  s Powerem jeden z triumfů v závodě IndyCar ve Watkins Glen

Nejvíce vítězství slavil Penske na okruhu, který dlouhá léta vlastnil, na Michigan International Speedway (24). O jedno méně má z Indianapolisu, 22x jeho piloti vyhráli na oválu v Poconu, 21x na klasické trati Mid-Ohio Sports Car Course a 17 vítězství má Penske z Watkins Glen.

Mimo Afriky slavil Penske na všech kontinentech, kde se závodí. Statistici vypočetli, že 470 triumfů získala stáj v Severní Americe, 21x vyhrála v Austrálii, 4x v Jižní Americe. V Evropě si připsala tři vítězství a v Asii dvě.

A o co tým ještě letos bojuje? V playoff NASCAR Monster Energy Cupu má všechny tři jezdce, přičemž Keselowski je průběžně třetí. V playoff série Xfinity je i Austin Cindric. Scott McLaughlin je sedm závodů před koncem šampionátu V8 Supercars průběžně druhý. A v závodech IMSA WeatherTech čeká dva Penskeho vozy ještě oblíbené Petit LeMans v Atlantě. Dvojice Dane Cameron a Juan-Pablo Montoya je průběžně třetí a má stále šanci šampionát ovládnout.