Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Roger Penske koupil IndyCar a ovál v Indianapolisu!

Roger Penske koupil IndyCar a ovál v Indianapolisu!

Rodina Hulman-Georgů trať vlastnila 74 let

Okruh Indianapolis Motor Speedway a závodní série IndyCar překvapivě mění majitele! V pondělí ráno místního času obě strany oznámily, že novým majitelem okruhu i šampionátu se stal Roger Penske. Rodina Hulman-Georgů trať vlastnila od roku 1945, předchozími majiteli byli zakladatel okruhu Carl Fisher a po něm Eddie Rickenbacker. Cenu, kterou Penske zaplatil, obě strany odmítly zveřejnit.

V pondělí Penske a společnost Hulman & Company oznámili, že společnost Penske Entertainment Corporation, která je dceřinou firmou Penske Corporation, odkoupí majetek Hulman & Company – kromě okruhu a série také produkční společnost IMS Productions. Transakce ještě podléhá schválení úřadů.

„Nedávno jsme přišli za Rogerem Penskem a Penske Corporation s touto možností. Indianapolis Motor Speedway je katedrálou motorsportu od roku 1909 a rodina Hulman-Georgů vedla hrdě tuto skvělou instituci více než 70 let. Teď jsme poctěni, že můžeme předat pochodeň Rogerovi a Penske Corporation, kteří budou čtvrtými vlastníky ikonické dráhy. Nikdo není schopnější a lépe kvalifikovaný než Roger a jeho organizace, aby vedli závody IndyCar a Indianapolis Motor Speedway,“ uvedl Tony George v tiskové zprávě.

Z jeho projevu na tiskové konferenci, kdy neměl daleko k slzám, bylo patrné, že to pro rodinu bylo těžké rozhodnutí. Jeho matka, dcera Tonyho Hulmana, který okruh koupil po 2. světové válce, zemřela téměř na den přesně před rokem, 3. listopadu 2018. Rodinný majetek zdědily její děti – Tony George a jeho sestry. George uvedl, že rodina během sezony dospěla k závěru, že osloví Penskeho s nabídkou mu veškerý „závodní“ rodinný majetek odprodat. Tony George s ním jednal po posledním závodě letošní sezony.

Penske se do Staré cihelny zamiloval v roce 1951, kdy jeho otec dostal dva lístky a svého tehdy čtrnáctiletého syna poprvé vzal na závody, které předchozích letech „sledoval“ prostřednictvím rozhlasových přenosů. Coby majitel týmu má dnes dvaaosmdesátiletý Penske na kontě 18 vítězství v pětistovce v Indianapolisu, k tomu pak řadu mistrovských titulů v IndyCar, ať už to bylo pod hlavičkou USAC, CART, IRL nebo dnes IndyCar. Letos tým ovládl jak pětistovku, tak šampionát.

„Máme velký respekt a úctu k historii a tradicím Speedway a závodů IndyCar. Chci poděkovat společnosti Hulman & Company za možnost přispět k tomuto odkazu a pro Penske Corporation bude ctí vést tyto skvělé instituce do budoucnosti,“ uvedl v tiskové zprávě Penske.

Na tiskové konferenci Penske prozradil, že už přestane svým jezdcům ordinovat z boxové zídky strategii. „Zítra si projdu celé místo, promluvím si s lidmi, kteří tu teď pracují,“ řekl. Jako další z cílů prozradil, že chce jednat o třetím dodavateli motorů, o možnostech, jak vylepšit zážitek pro fanoušky na tribunách, i o tom, jestli může IMS hostit 24hodinový závod či podnik formule 1.

„Není to zkrachovalý podnik, funguje výborně,“ řekl Penske o společnosti, kterou odkoupil. Neplánuje změny v jejím managementu. Připomněl, že když jeho společnost odkupovala ovál v Michiganu, byl v bankrotu, ale trať se podařilo zachránit. Penske také postavil superspeedway v Kalifornii, kterou později společně s dalšími odprodal NASCARu. Dvakrát se mu podařilo oživit závod v ulicích Detroitu.