Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Tolik chyb, to už nemůže být náhoda

 Tolik chyb, to už nemůže být náhoda

Brawn se obává o Vettela a Ferrari

Po dalších dvou chybách ve VC USA si už o Sebastiana Vettela a Scuderii Ferrari začíná dělat starosti i Ross Brawn. Současný ředitel sportovních záležitostí F1 byl v minulosti technickým ředitelem Ferrari a dvorním stratégem Michaela Schumachera. Sedminásobný šampion byl velkým Vettelovým vzorem. V lecčem ho dokázal napodobit, je známý jako velký puntičkář a sám už má na kontě čtyři mistrovské tituly. Ale ještě nikdy nebyl titul získán kupením chyb.

Vettel zaváhal už na začátku sezony v Baku, kde v posledních kolech závodu po nerozvážném útoku na Valtteriho Bottase klesl z druhého místa na páté a na čtvrté ho vrátilo až Finovo odstoupení… Chybička se vloudila, jenže přišla další kolize s Bottasem po startu VC Francie, odstoupení z VC Německa po jezdecké chybě, střet s Lewisem Hamiltonem po startu VC Itálie a s Maxem Verstappenem v VC Japonska. Po VC USA si už Brawn nedokáže představit, že by to byla náhoda.

"V pátek udělal malou chybku, když se mu nepodařilo správně zpomalit pod červenými vlajkami a dostal za to penalizaci ztráty tří míst na startu. Poté, v závodě, opět kolidoval s vozem Red Bullu, tentokrát s Ricciardem, a opět to byl Vettel, kdo na kolizi doplatil více.

Další ztracená příležitost zmenšit ztrátu v boji o titul. Přitom Räikkönen ukázal, jak dobrý vůz mělo Ferrari. Určitě ho nebudu soudit, ale toto už nemůže být shoda náhod. Spíše nám to říká, že Sebastian není ve své kůži.

Matematika tvrdí, že naděje na navrácení jezdeckého titulu do Maranella je téměř fuč. Ferrari by se mělo v první řadě zamyslet nad tím, jak Vettelův ohromný talent vytěžit na maximum. Čtyřnásobným šampionem se nikdo nestane bezdůvodně a Sebastian jistě nezapomněl, jak se mají vyhrávat závody. Ale ve F1 můžete vyhrávat pouze tehdy, když všechny dílky skládačky zapadnou na svá místa. Stačí, aby nepasoval jediný kousek a odrazí se to na všem."