Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton neudělal nic špatného, ​​prohlásil Sirotkin

Hamilton neudělal nic špatného, ​​prohlásil Sirotkin

Hamilton: Sirotkin by měl mít více respektu

Sergej Sirotkin se po kvalifikaci tak trochu zastal Lewise Hamiltona, když médiím řekl, že britský jezdec neudělal nic špatného, ​​ačkoliv se hlemýždím tempem vlekl v ideální stopě a až na poslední chvíli se pokusil mnohem rychlejšímu Rusovi uhnout z cesty, což téměř skončilo velmi ošklivou havárií. To ale zřejmě ještě Sirotkin nevěděl, co o něm řekl Hamilton.

"Moje pneumatiky byly o 27°C chladnější, než by měly být, takže jsem pořádně dupal na plyn," vysvětluje jezdec Williamsu situaci po výjezdu z boxové uličky. "V jedenácté zatáčce jsem jel stále naplno, zatímco on se velmi pomalu připravoval na své kolo. Jelikož jsem ho dojel tak rychle, tak jsem nečekal, že mi bude nechávat prostor, když jsme oba byli v přípravném kole.

Rozdíl v rychlostech byl tak velký, že jsem se okamžitě stáhl na levou stranu, jenže on mě spatřil v poslední vteřině a také začal uhýbat vlevo. Byl jsem asi tak o 200 km/h rychlejší, takže nebylo snadné vyhnout se mu, vyhnout se kolizi. Ale nemyslím si, že udělal něco špatně. Prostě vznikla situace, že já jsem musel tlačit na pneumatiky, což v přípravném kole není běžné. Takové věci se stávají."

Úřadující šampion ale chybu viděl. Na Sirotkinově straně.

"Všichni na trati jsme právě vyjeli z boxů. Já, Sergej i ostatní. Valtteri byl přede mnou a jel pomalu, protože před ním byly další vozy, takže já jsem jel ještě pomaleji," vysvětluje jezdec Mercedesu. "Pokud jsem měl správné informace, tak za námi už neměl být nikdo v ostrém kole, takže jsem byl trpělivý, nechával si před sebou prostor. Za 11. zatáčkou se za mnou najednou objevil velmi rychle jedoucí vůz. Pomyslel jsem si: Och bože, to je někdo v ostrém kole.

Začal jsem uhýbat vlevo a on udělal totéž. Jenže nebyl v ostrém kole, takže netuším, co si myslel, že vlastně dělá. Je to o respektu. Každý chce mít před sebou volný prostor. I já jsem mohl předjet Valtteriho a Valtteri mohl předjet někoho před ním. Takže tam chyběl respekt a pro oba to bylo nebezpečné."

Co na to řekl Sirotkin?

"Nesouhlasím! Málokdo na trati prokazuje rychlejším vozům tolik respektu jako já. Prostě vznikla situace, že jsem musel celou dobu jet rychle, přestože už nejspíš nebyla žádná šance dostat pneumatiky až na ideální teplotu. Jet pomalu, jako ostatní, prostě nešlo."

Rozsekli to až sportovní komisaři. Ukázalo se, že Sirotkin jel na začátku kola velmi pomalu. Tak pomalu, že až přesáhl maximální čas stanovený právě kvůli takovým situacím. Také se ale přišlo na to, že Williams měl nastavené nesprávné hodnoty, takže Sirotkin (jako nováček poprvé na Interlagosu) si myslel, že dělá všechno správně. Komisaři udělili jeho vozu napomenutí za porušení pravidel, první Sirotkinovo ve F1.