Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Takto Alonso v roce 2007 vydíral McLaren?

Takto Alonso v roce 2007 vydíral McLaren?

Hamiltonovi mělo dojít palivo

Britská BBC se rozhodla Alonsovi trochu pokazit jeho loučení s formulí 1. Zveřejnila nové informace o kontroverzních událostech roku 2007. V ten rok v kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska jsme viděli, jak Alonso v boxech McLarenu zablokoval Lewise Hamiltona, který pak nestihl další kvalifikační pokus. Víme, že Alonso před médii argumentoval tím, že ho Hamilton v úvodu Q3 nepustil před sebe, jak prý bylo dohodnuto a že od FIA dostal za řádění v boxové uličce trest, kvůli kterému odstartoval až ze šestého místa a pole position připadla Hamiltonovi.

Také víme, že zanedlouho se rozhořela Spygate, v níž vyšlo najevo, že McLaren využíval přístupu k tajným informacím Ferrari, za což byl vyloučen z Poháru konstruktérů a dostal megapokutu 100 milionů amerických dolarů.

Také si pamatujeme, že Alonso v závěru sezony nebyl ve svém týmu vítán a po jejím skončení se vrátil do Renaultu, neboť obě strany souhlasily se zrušením víceletého kontraktu.

Dosud se ale pouze šeptalo, že tyto tři věci spojuje vydírání McLarenu Fernandem Alonsem, jenž se na využívání informací z Ferrari podílel a později před FIA výměnou za beztrestnost svědčil proti McLarenu. Šéfredaktor BBC Andrew Benson nyní přišel s detaily, ale jejich zdroj neuvádí.

"Alonso se rozhodl jednat. Se svým manažerem Luisem Garciou Abadem šli pár hodin před závodem za Dennisem," píše Benson. "Alonso Dennisovi řekl, že Hamilton musí být potrestán za to, co mu v sobotu provedl. "Já jsem dostal penalizaci a budu startovat šestý. To není správné." Vztahy byly narušeny již od Monaka, ale co Alonso řekl na této schůzce, zřejmě okamžitě rozhodlo o jeho odchodu z McLarenu.

Je všeobecně známo, že Alonso Dennisovi vyhrožoval, že pokud nebude po jeho, tak FIA ukáže emaily související se Spygate. Doposud se ale nevědělo, co přesně chtěl. Alonso od McLarenu chtěl, aby Hamiltonovi před koncem závodu došlo palivo.

Dennis Alonsa požádal, aby zmlkl. Zavolal Martina Whitmarshe, svoji pravou ruku. Pak vyzval Alonsa, aby svá slova zopakoval. Když to udělal, Dennis poslal Alonsa i Abada pryč a začal se radit s Whitmarshem.

Dennis řekl, že si myslí, že by měli zatelefonovat Maxovi Mosleymu, prezidentovi FIA. Whitmarsh souhlasil. Také se shodli v názoru, že Alonsa nepustí do kokpitu. Nemohou připustit, aby je vydíral jejich vlastní jezdec. Dennis zavolal Mosleyho a řekl mu, co se právě stalo. Mosley se Dennise zeptal, jaké další kroky hodlá udělat, a pak mu poradil, aby Alonsa nechal závodit.

Asi tak půlhodinu po skončení schůzky se Abad vrátil za Dennisem s tím, že Alonso se omlouvá. Vychladl a odvolává vše, co řekl."

Mosley už o emailech věděl. Alonso si totiž pustil pusu na špacír před Flaviem Briatorem, jeho "objevitelem" a členem jeho managementu, ale zároveň i šéfem týmu Renault. Briatore to vyzradil Berniemu Ecclestoneovi a Ecclestone Mosleymu, který si obsah emailů přečetl ještě před Maďarskem.