Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kontrakt na dodávky pneumatik prodloužen do roku 2023

Kontrakt na dodávky pneumatik prodloužen do roku 2023

Pirelli: Testování s týmy pokračuje

Lewis Hamilton závod vyhrál se strategií, kterou Pirelli před závodem označilo za nejvhodnější. Jen s tím rozdílem, že zastávka přišla mnohem dřív, než se předpokládalo.

Už po sedmi kolech Hamilton využil virtuálního safety caru k přezutí z ultraměkké na superměkkou směs. Start do závodu byl velmi pomalý, protože krátce po zpomalovacím vozu přišla ještě fáze virtuálního safety caru. Brit však dokázal dlouhých 48 kol na superměkkých pneumatikách udržet potřebné tempo.

Zajímavé je, že na jednu zastávku jeli všichni s výjimkou Bottase. A ještě zajímavější, že rozptyl zastávek byl od 1. (Hartley) do 41. (Magnussen) kola! Verstappen jako jediný ze špičkových týmů zvolil opačnou variantu a startoval na hyperměkkých pneumatikách. Vydržel na nich 17 kol, ale napomohlo tomu zmíněné zpomalení závodu.

Lewis Hamilton si ze závodu odnesl ještě jednu trofej. Už před obvyklou promenádou jezdců převzal Pirelli Pole Position Award za rok 2018. Cena – gravírovaná pneumatika ve skutečné velikosti – je určena jezdci, který dosáhne největšího počtu postavení v čele startu. Novému šampionovi ji zastilo jedenáct vítězných kvalifikací.

Byla to zároveň oslava oznámení důležité informace. Firmě Pirelli byl prodloužen kontrakt na exkluzivní dodávky pneumatik pro F1 až do roku 2023.

Všechny týmy si v exotickém prostředí okruhu Yas Marina v Abú Zabí prodloužily pobyt. V týdnu zde proběhne dvoudenní test pneumatik pro ročník 2019. Příležitost dostanou stálí i noví jezdci, takže na okruhu bude opravdu rušno.

Představitelé Pirelli se také rozloučili s dvojnásobným mistrem světa Fernandem Alonsem (na úvodním snímku při tradičním exhibičním kolečku).

Nejdelší úseky na jednotlivých směsích zajeli na superměkké Hartley (53 kol), na ultraměkké Sainz (37 kol), na hyperměkké Ocon (18). Nejlepších časů dosáhli na superměkké směsi Vettel (1:40,867), na ultraměkké Bottas (1:40,953) a na hyperměkké Verstappen (1:44,045).

Více zajímavých informací se dozvíte z následující infografiky.