Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Premiéra nových F4 skončila vítězstvím Wurzova syna

Premiéra nových F4 skončila vítězstvím Wurzova syna

Nemistrovský závod arabskoemirátské F4 v Abú Zabí

V Abú Zabí nezávodily o víkendu pouze F1 a F2. Uskutečnil se zde totiž rovněž nemistrovský podnik arabskoemirátského šampionátu F4, který se pravidelně koná v zimě. Nadcházející ročník bude zajímavý tím, že si v něm svou závodní premiéru odbudou vozy novější druhé generace od italského výrobce Tatuus. Ty už na rozdíl od první generace budou vybaveny takzvanou svatozáří a příští rok je uvidíme v řadě šampionátů, například v italském, německém nebo i v seriálu ACR F4, který nově bude součástí závodních víkendů ESET Cupu.

Kvůli problémům s dopravou se nemistrovského klání nemohly zúčastnit všechny stáje, které během zimy plánují v šampionátu jet. Součástí startovního roštu tak bylo během víkendu pouze deset jezdců ze tří různých týmů. A po skončení nedělního závodu mohl být nejšťastnější Charlie Wurz. Právě Rakušan, který je synem bývalého pilota F1 nebo dvojnásobného vítěze 24 hodin Le Mans Alexandera Wurze, si totiž dojel pro vítězství.

Do závodu přitom vstupoval jako favorit Wurzův kolega z týmu Abu Dhabi Racing by Prema Andrea Kimi Antonelli. Patnáctiletý Ital, který patří mezi juniory Mercedesu, totiž vyhrál oba páteční tréninky a poté také sobotní kvalifikaci, v níž nadělil druhému Wurzovi dokonce osm desetin. Hned po startu závodu se ale ujal vedení Wurz a zůstal v čele až do konce. Stáj Abu Dhabi Racing by Prema obsadila navíc kompletní pódium. Jako druhý totiž dojel do cíle Conrad Laursen. Antonelli měl později kolizi s Van´t Hoffem a nakonec skončil až třetí.

"Bylo úžasné být součástí prvního závodu nových vozů Tatuus před zraky F1 a všech těch jezdců, které bych rád v budoucnu napodobil. První kolo bylo docela hektické. Jakmile jsem ale předjel Kimiho, už jsem si jen hlídal vedení a v závěru jsem se snažil vyjet si nějaký slušný náskok," uvedl vítězný Wurz v cíli.

Na stupně vítězů vystoupili pouze piloti stáje Abu Dhabi Racing by Prema. Foto: Prema



V úvodu se na trať vydal zpomalovací vůz. V prvním kole totiž došlo k několika incidentům. Nejprve Rik Koen nedobrzdil do deváté zatáčky a poslal do hodin Hamdu Al Qubaisiovou. Té se následně nedokázal vyhnout Miron Pingasov, poškodil si přední křídlo a musel do boxů pro nové. Koen pak ještě ve čtrnácté zatáčce kolidoval s Aidenem Neatem a odstoupil. Sportovní komisaři ho navíc dodatečně vyloučili za nezodpovědnou jízdu. Kromě něj nebyl klasifikován ani Van´t Hoff, pro kterého závod skončil po zmíněné kolizi s Antonellim.

Mistrovská část letošního ročníku arabskoemirátské F4 začne v termínu 12.-14. ledna v Dubaji. Následovat bude podnik v Abú Zabí (20.-22. ledna). V termínech 3.-5. února a 10.-12. února se znovu pojede v Dubaji. Pro finálový podnik, který se uskuteční od 17. do 19. února, se pak seriál vrátí do Abú Zabí.

Pořadí Jezdec Země Stáj Počet kol Čas/ztráta
1. Charlie Wurz Rakousko Abu Dhabi Racing by Prema 12 26:21,978
2. Conrad Laursen Dánsko Abu Dhabi Racing by Prema 12 +2,661
3. Andrea Kimi Antonelli Itálie Abu Dhabi Racing by Prema 12 +4,223
4. Vladislav Rjabov Rusko MP Motorsport 12 +6,716
5. Jaime Day Spojené arabské emiráty Xcel Motorsport 12 +9,060
6. Hamda Al Qubaisiová Spojené arabské emiráty Abu Dhabi Racing by Prema 12 +13,410
7. Aiden Neate Velká Británie Xcel Motorsport 12 +13,975
8. Miron Pingasov Rusko MP Motorsport 12 +16,009
DNF Dilano van´t Hoff Nizozemsko MP Motorsport 7 +5 kol
DSQ Rik Koen Nizozemsko MP Motorsport 0 +12 kol

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Prema