Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

O místo se přihlásil prezentací v PowerPointu

O místo se přihlásil prezentací v PowerPointu

Nováček George Russell

Začalo to v červenci minulého roku telefonátem mladého juniora Mercedesu technickému řediteli Williamsu. Paddy Lowe od Georgea Russella uslyšel: "Paddy, příští rok chci být v F1, ve voze Williamsu. Můžeme dohodnout setkání s Claire (Williamsovou) a s tebou, abychom to probrali?"

O týden později v Hockenheimu, před víkendem VC Německa, se setkání opravdu uskutečnilo a 20letý britský mladík vedení Williamsu skutečně vysvětlil, proč by ho mělo vzít jako závodního jezdce. Za tři měsíce podepsal kontrakt.

"Byl jsem jeden den na simulátoru. Zkoumali mou zpětnou vazbu, rychlost a interakci s týmem. Později mi řekli, že jsem si vedl extrémně dobře. Moje výsledky v GP3 a F2 také sehrály svoji roli," řekl úřadující šampion F2.

Téměř pohádkový příběh se pak ale změnil tvrdou realitu. Podmínky smlouvy již nemohl vyjednávat sám a ani nepodepsal, co mu Williams nabídl. Už měl jeden kontrakt podepsán, s juniorským programem Mercedesu, takže s Williamsem smlouvu vyjednal Toto Wolff.

"Bylo na Mercedesu, aby vyjednal podmínky. Byl jsem toho součástí, vždyť je to moje kariéra. Byla to společná diskuse a následně se čekalo až do soboty během VC Ruska v Soči," vysvětlil Russell.


Kontrakt v Rusku podepsala Williamsová, ale více nám o tomto mladíkovi prozrazuje Lowe.

"George je výjimečný v tom, jak je ve svém věku sebejistý. Převzal iniciativu, aby sám rozhodl o své budoucnosti, což je jeden z důvodů, proč se už dostal tak daleko. Už loni se pokoušel získat místo na sezonu 2018, ale podle mě by to bylo příliš brzy. Je dobré, že odjel rok ve F2, později by mu mohl chybět. Po roce je z něj lepší jezdec, ale již tehdy za mnou přišel s prezentací v PowerPointu, ve které nám vysvětlil, proč je pro nás nejlepší volbou. To jsem ještě nezažil," tvrdí.

Britský jezdec v jednom z rozhovorů řekl, že svou taktiku nezměnil. "Podle mě nestačí pouze sednout si a vykládat o tom, jak jsem dobrý. Je lepší hodit to na papír a podpořit své tvrzení statistikami. Nebyl to pouze životopis, snažil jsem se ukázat více ze své povahy a informovat o všem, čím mohu přispět do týmu. Ale bylo v tom jen pár statistik, jako první kola, vítězství a ztracené pozice. Různé věci z různých úhlů jsem hodil na papír, aby se na ně mohli podívat i po tom, co setkání skončí."

Inteligence by tedy nováčkovi Williamsu nejspíš chybět neměla a s rychlostí by to mělo být podobně, jako ukázal během testování s Mercedesem v Maďarsku.

"Je držitelem rekordního kola na Hungaroringu. Je to neoficiální a jel na hyperměkkých pneumatikách, ale přesto to není špatný zápis do statistik. Nepodaří se to někomu, kdo není moc dobrý," je přesvědčen Lowe.

A když jsme u statistik, Russell se během pěti let stal šampionem britské F4, GP3 i F2, pouze ve F3 se v letech 2015 a 2016 troška trápil, na druhý pokus obsadil třetí místo.