Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Russell pěkně poděkoval za přiměřený trest

Russell pěkně poděkoval za přiměřený trest

Williams má konečně body.

Nestává se vůbec často, že jezdec F1 komisařům poděkuje za shovívavost a přiměřený trest. George Russell po VC Maďarska přesně tohle udělal.

Po všech těch událostech minulou neděli bylo snadné zapomenout, že to byl jezdec týmu Williams, kdo při restartu jako první vyjel z boxové uličky, potom však rychle pustil vpřed více soupeřů najednou. Důvodem je, že předem se nedostal díky fantastickému výkonu svých mechaniků. Naopak, hrozilo mu, že před garáží na konci boxové uličky bude muset čekat tak dlouho, než projedou kolem jezdci všech ostatních týmů. Russell místo toho vyrazil do uličky a objel soupeře čekajících na zelené světlo, nerespektujíc přitom bílé čáry na asfaltu a ve správný moment se natlačil i před Estebana Ocona.

"Děkuji FIA, že dala přednost zdravému rozumu. Chápu, že mi klidně mohl být uložen i mnohem tvrdší trest včetně trestného průjezdu boxovou uličkou," řekl britský závodník. "Byla to unikátní situace. Všichni čekali v řadě a mě napadlo, že to musím zkusit. Myslím, že jsem dostal rozumný trest, když jsem musel vrátit pozice."

Russell neměl celkem pravdu, FIA nic nepřikázala. Promptně zareagovala boxová zídka Williamsu a sama ředitele závodu informovala, že Russell rychle vrátí pozice všem včetně Fernanda Alonsa. V cíli byl 23letý jezdec osmý a ve třetí sezoně s týmem Williams mu tak konečně přivezl první body.

"Doslova mi vyhrkly slzy. Překvapilo mě to. Nejspíš nebudu plakat, když poprvé vyhraji velkou cenu, ale tohle pro mě znamenalo strašně moc. Nedokážu to vyjádřit slovy. Je to můj třetí rok hodně divoké jízdy s tímto týmem. A po třech letech jsme to konečně dokázali."

Williams se takhle radoval naposledy v červenci 2019. Robert Kubica tehdy získal jeden bod. Foto: Williams

Nesmíme opomenout 26letého Kanaďana, Nicholase Latifiho. Pro něj to byly první body ve druhé sezoně ve F1 a závod dokonce dojel před Russellem.

"V podobný výsledek jsme mohli pouze doufat, ale nevypadal vůbec reálně," řekl Latifi. "Nejdůležitější ze všeho byl start, vyhnout se kolizím, potom správná strategie. Věděl jsem, že nebudu mít takovou rychlost jako kluci vpředu a neudržím třetí místo, takže jsem se raději staral o pneumatiky, aby mi vydržely až do konce."

Body za sedmé a osmé místo Williams nejenže bezpečně oddělily od Haasu, ale přeskočil i tým Alfa Romeo a letní přestávku tak stráví na osmém místě Poháru konstruktérů.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Williams