Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Williams získal třetí posilu z Volkswagenu

Williams získal třetí posilu z Volkswagenu

Do F1 se vrátil Willy Rampf.

Když Williams získal Francois-Xaviera Demaisona na post technického ředitele, informovali jsme, že je to už druhá významná posila z Volkswagenu. První byl Jost Capito, generální ředitel, který Demaisona najal. Ve skutečnosti ale Williams již spoléhá na tři lidi stojící za úspěchem Volkswagenu ve WRC. Třetím do party je Willy Rampf, který přitom ve F1 není žádným nováčkem.

Němec začínal jako závodní inženýr Heinze-Haralda Frentzena, od roku 2000 byl technickým ředitelem Sauberu a zůstal jím, když tým koupilo BMW. Když se BMW z F1 stáhlo, Rampf nastoupil k Volkswagenu a stal se technickým ředitelem jeho týmu WRC. Jeho nadřízeným byl Capito, a když ho ve funkci nahradil Demaison, přešel do role konzultanta.

Historie se opakuje u Williamsu. Capito je generálním ředitelem, Demaison technickým ředitelem a Rampf poradcem na částečný úvazek. Jelikož je Demaison ve F1 nový, Rampfovy rady mu jistě přijdou vhod. Rampfova pozice by měla být podobná, jakou ještě loni zastával Patrick Head. Samozřejmě s tím rozdílem, že tým teď má technického ředitele, což potěšilo také George Russella.

Capito do Williamsu získává klíčové lidi vítězné éry Vokswagenu ve WRC.

"Během celého mého dosavadního působení u Williamsu jsme neměli technického ředitele. Když se nad tím zamyslíte, je to šílené. Mnoho lidí kvůli tomu dělalo práci, kterou by neměli dělat. Pokud to technický ředitel vezme za správný konec, tito mechanici a inženýři se budou moci opět soustředit na svou práci," řekl mladý závodník.

Russell se ale na bývalou šéfku, Claire Williamsovou, prý nezlobí, že nechala tým tak dlouho čekat.

"Prioritou bylo zajištění přežití týmu, ne postavení co nejrychlejšího vozu."

Zdroj: The Race, grandprix, úvodní foto: Willams