Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Téměř skončil se závoděním, teď bude ve F1

 Téměř skončil se závoděním, teď bude ve F1

Nováček Alexander Albon

Kde se vzal, tu se vzal. Alexander Albon bude letos patřit mezi 20 vyvolených, kteří se postaví na start Velké ceny Austrálie. Zatímco tři další nováčci mají několik titulů z nižších sérií, Albon ani jeden. První dvě sezony v evropských monopostech pro něj byly moc těžké, až ve třetí obsadil třetí místo v sérii formule Renault 2.0 a další rok se trápil ve F3. Rok 2016 byl dobrý, druhé místo v GP3, rok 2017 horší, až 10. místo ve F2. Loni to vypadalo na druhé místo v nejprestižnější juniorské sérii, ale nakonec se před něj dostal Lando Norris.

Thajec narozený v Anglii už mířil do formule E, ale Red Bull ho z kontraktu na poslední chvíli vyvázal, aby zaplnil volnou sedačku u Toro Rosso. Brendon Hartley nenaplnil očekávání, Mercedes se nevzdal Estebana Ocona, Dan Ticktum nevyhrál F3… S pomocí paní Štěstěny se Albonovi splní sen, kterého se už vzdával.

"Byl jsem enormně natěšený. Na tento moment jsem čekal od šesti let," popsal syn bývalého závodníka GT chvíli, kdy se v Abú Zabí dozvěděl dobrou zprávu. "V pondělí odpoledne mi prostě zavolali, že jsem byl vybrán na místo jezdce Toro Rosso a tým je připraven to oznámit veřejnosti. Zrovna jsem nakupoval, takže jsem spěchal zpátky na hotel. Nemohl jsem uvěřit, že se to konečně opravdu děje. Jako první jsem zavolal mámě a řeknu vám, ta byla snad ještě více nadšená než já! Jsem hrdý, že budu reprezentovat Thajsko. Pro mě a mou rodinu je to velká pocta. Snad na mě budou moci být hrdí."


Jezdci z juniorských programů mají před první sezonou v F1 většinou už něco natestováno. Albonovi teprve budou brát míry na jeho první sedačku.

"Před Melbourne se do vozu dostanu jen na pár dní, takže příprava bude velmi důležitá a pak to vezmu závod za závodem. Osobně si nedávám žádné konkrétní cíle, chci pouze maximálně využít každý závodní víkend. Samozřejmě by bylo hezké, kdybych mohl bojovat o body. Design vozů F1 komplikuje předjíždění, ale měnila se pravidla, jistě přijdou dobré souboje. Zajímavé je, že přibližně polovinu pole znám z motokár, takže to vlastně bude jako za starých časů!," vybavil si.

Albon přitom v motokárách patřil do juniorského programu Red Bullu, ale ten se ho po jediné sezoně v monopostech zřekl. Tehdy téměř skončil se závoděním.

"Byl to velmi těžký rok, protože jsem neměl dobré výsledky. Od té doby pracuji tvrději a myslím na to, že se musím předvést pokaždé, když sednu za volant. Téměř jsem přestal závodit. Jsem rád, že mi doktor Marko dal druhou šanci," uvedl historicky druhý Thajec ve F1.