Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ferrari stále hledá někoho na nudnou práci

Ferrari stále hledá někoho na nudnou práci

Přišlo o Kvjata i Giovinazziho a nezískalo Kubicu

Simulační jezdci jsou pevnou a důležitou součástí každého velkého týmu F1. Klasičtí testovací jezdci jsou nejednou dobře sponzorovaným pátým kolem u vozu, jelikož testování na trati je tak vzácné, že se ho rádi účastní i závodní piloti. Naproti tomu simulátor může být rozhodujícím faktorem ve vývoji a i proto ho Scuderia Ferrari loni svěřila tak dobrým jezdcům, jakými jsou Daniil Kvjat a Antonio Giovinazzi.

Kvjata si ale Red Bull stáhl zpět do Toro Rosso a Giovinazzi by se nesmířil se třetím rokem bez závodění, takže zaujal volné místo u Sauberu. Volné místo v simulátoru měl zaujmout Robert Kubica, opět žádné béčko, jenže ten si našel cestu do závodního kokpitu Williamsu. Takže je začátek roku a Ferrari chybí jezdci. Stále má veterána Marka Geného a z GT divize si půjčuje Davida Rigona, ale chtělo by to alespoň jednoho zkušeného a zároveň motivovaného jezdce.

"Já osobně nejsem fanouškem simulátorů, protože to prostě není zábava," řekl Sebastian Vettel. "Ale musí se uznat, že je to velmi podstatná věc, důležitý nástroj. Na základě zjištění upravujeme vůz, který je pak lepší. A to je to, co chceme.

Jsme velmi vděční těm, kteří v něm jezdí, protože to není ta nejzábavnější věc, kterou si představujete na páteční noc, obzvláště pro mladé jezdce. Ale je to důležitá práce. Všichni přispívají svým dílem a my potom máme tu čest posadit se za volant a pilotovat tyto úžasné stroje. Je pravda, že tento rok jsme se dostali do náročnější situace, ale určitě najdeme někoho, kdo se bude hodit do týmu a rychle zapadne."

Esteban Ocon patří Mercedesu, který jako simulačního jezdce zaměstnal i Stoffela Vandoornea. Marcus Ericsson bude mít co dělat, aby zkombinoval post testovacího jezdce Sauberu s programem v IndyCar. Fernando Alonso o takovou práci samozřejmě nebude mít zájem, takže ze všech jezdců, kteří čerstvě přišli o místo, zůstávají pouze Sergej Sirotkin a Brendon Hartley. Z vlastních zdrojů Ferrari se pak nabízí Antonio Fuoco, jenž by mohl v zimních testech nabrat alespoň nějaké zkušenosti s jízdou v reálném voze F1. Jenže víkendová práce v simulátoru se vylučuje se závoděním ve F2. Dokud se nenajde nikdo dost dobrý, budou si muset nudné povinnosti dělit závodní jezdci.