Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

1:0 pro FIA a Maxe Mosleyho

1:0 pro FIA a Maxe Mosleyho

Včerejší rozhodnutí Rady dostalo soupeře Ferrari pod tlak.

Včerejší rozhodnutí Světové rady motoristického sportu [World Motorsport Council (WMSC)], nejvyššího orgánu formule 1, neměnit technická pravidla až do konce roku 2007 je strategickým a chytrým tahem Mezinárodní automobilové federace a jejího prezidenta Maxe Mosleyho.

Deset týmů formule 1 je rozděleno do dvou táborů, na jedné straně Ferrari a na druhé tzv. Group of Nine (Skupina devíti), která se rozhodla záměrně ignorovat lednové setkání s FIA, na kterém se diskutovaly změny v Technických řádech pro následující léta. Max Mosley poté pohrozil, že žádné další diskuze již nebudou (leda by byly nezbytně nutné) a pokud ano, pak jen s těmi týmy, které se zavážou k účasti ve formuli 1 i po roce 2007, co vyprší platnost stávající dohody.

Technické regule pro léta 2008 a dále však musí být odsouhlasena již s koncem letošního roku. Tento včerejší krok WMSC dostal Devítku do nezáviděníhodné situace. Nadále sice mají na vybranou, ale ani z jedné možnosti pro ně nekouká nic dobrého - týmy se ocitly v situaci, kdy si jen těžko mohou dovolit svůj lednový bojkot zopakovat.

Buď mohou nadále ignorovat bilaterální jednání FIA - Ferrari a připravovat se na spuštění konkurenční série GPWC (Grand Prix Racing), pak ale budou pravidla sestavena bez nich a tudíž se připraví o jakoukoli možnost i sebemenší kritiky na jejich adresu.

A nebo se dalšího jednání stanoveného na 15. dubna navzdory předchozímu varování Maxe Mosleyho zúčastní, pak to bude poprvé od rozdělení týmů formule 1 na dva tábory, co si opět sednou společně k jednomu stolu, což bude silně vnímáno jako vítězství Maxe Mosleyho a FIA.

K setkání 15. dubna dojde jen týden poté, co se Devítka má sejít ohledně GPWC. FIA a Bernie Ecclestone budou mít šanci eliminovat veškeré výhody, které GPWC automobilkám nabízí.

Říká se, že formule 1 je nyní na rozcestí. Je více než pravděpodobné, že po 15. dubnu 2005 bude mít zvolený směr.