Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Austrálii se může udělit bod za nejrychlejší kolo

V Austrálii se může udělit bod za nejrychlejší kolo

Šéfové týmů mají odsouhlasit změnu na poslední chvíli

Za pět minut dvanáct se ještě majitelé F1 ve spolupráci s FIA pokoušejí o malou, ale možná důležitou úpravu bodovacího systému. Ve hře je návrh, aby se po každém z 21 závodů udělil jeden bod tomu závodníkovi, který zajel nejrychlejší kolo. Změna přitom může začít platit pouze týden předtím, než hluk motorů F1 naplní melbournský Albert Park.

Původně se prý diskutovalo o bodech za nejrychlejší kolo závodu i za pole position, ale Liberty Media dala červenou jakýmkoli úvahám o tom, že by se byť jen jeden bod uděloval v jiný den než v neděli. Ten by totiž mohl být klidně rozhodující i v boji o titul a marketingové oddělení chytá panika jen při pomyšlení na to, že by byl mistr světa korunován v sobotu.

Podle informací webu Racefans ale bude návrh na udělování jednoho bodu předběžně předložen Světové radě motorsportu. K úpravě sportovních pravidel F1 pro tuto sezonu ale bude potřebný také souhlas většiny členů Strategické skupiny F1 a hlavně jednomyslný souhlas Komise F1, v níž jsou zastoupeny všechny týmy, ale také výrobci motorů, Pirelli, sponzoři, pořadatelé a další. Pak by Světová rada mohla návrh definitivně odsouhlasit i v elektronickém hlasování.

Pokud by změna neprošla pro tento rok, už 26. března by se mohlo hlasovat o změně pro rok 2020, kde by byla potřeba pouze 70% podpora Komise F1.

Pokud by se bonus za nejrychlejší kola přiděloval již vloni, Valtteri Bottas by se v šampionátu díky sedmi takto získaným bodům posunul před Maxe Verstappena (2) i Kimiho Räikkönena (1) na celkové třetí místo.