Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Za problém s kalendářem může Ecclestone!

Za problém s kalendářem může Ecclestone!

Na řadě jsou druhý závod v Číně a Afrika

Výkonný ředitel společnosti Liberty Media Greg Maffei obvinil bývalého bosse F1, že je zodpovědný za současné problémy se sestavením kalendáře velkých cen pro rok 2020. Konkrétně nemají budoucnost smluvně zajištěnou velké ceny na okruzích v Německu, Španělsku, Itálii, Mexiku a Velké Británii a za rohem čekají i velké problémy v Brazílii.

"Bernie (Ecclestone) si svou práci dělal moc dobře, dalo by se říci, že až příliš dobře. Podařilo se mu pořadatele totálně vyždímat," řekl Maffei na konferenci organizované Deutsche Bank.

"Teď se začali bouřit, za což částečně může i fakt, že jsme veřejná společnost a oni vidí všechny ceny, ale i proto, že jim Bernie řekl, že za F1 platí zbytečně moc. To rozhodně nepomohlo. Dalším problémem jsou některé vlády stahující svou finanční podporu, v Mexiku, ale i ve Španělsku.

Nadále pracujeme na Miami, ale je tam spousta překážek. Prozkoumali jsme i další možnosti v USA včetně Las Vegas a také v Africe. Chceme upevnit pozici v západní Evropě a přidat tyto závody. Formule 1 má silné jádro fanouškovské základny a vznikají nová ohniska, která by se mohla přidat k tradičním evropským lokacím.

Vždy se snažíte vybalancovat to silné, základní, což je pro nás historicky západní Evropa, s novými věcmi, což je například expanze do Vietnamu, potenciální druhý závod v Číně a velká cena v Africe. Momentálně nemáme co oznámit, ale míníme opatrně mixovat snahu zabetonovat se a snahu růst."

Tato slova bychom ale asi měli raději brát s troškou nadhledu. Maffei je ten, kdo v roce 2017 urazil Ázerbájdžán prohlášením, že velké ceny jako ta jeho F1 nic nepřinášejí a z kalendáře zmizí. Minulý měsíc Chase Carey, výkonný ředitel F1, prodloužil Ázerbájdžánu smlouvu do roku 2023.