Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen zůstal nepotrestán a je vítězem

Verstappen zůstal nepotrestán a je vítězem

Podle komisařů šlo o závodní incident

Teprve po více než třech hodinách přišla definitiva ohledně výsledků VC Rakouska. Nakonec se na nich nezměnilo nic. Vítězem zůstává Max Verstappen, Charles Leclerc bude na svoje premiérové prvenství čekat dále.

V osmnáct hodin předstoupili oba hlavní aktéři, provázení zástupci svých týmů, před sportovní komisaře. Ti je vyslechli, prohlédli si dostupné videosekvence a další data a po dlouhé poradě konstatovali, že: „Vůz číslo 33 (Verstappen) se pokusil v 69. kole v zatáčce číslo 3 vybržďovacím manévrem předjet vůz číslo 16 (Leclerc). V nájezdu do zatáčky byly vozy číslo 33 a 16 vedle sebe. Jezdec vozu číslo 33 měl po celou dobu nad ním plnou kontrolu. Vozy číslo 33 a 16 se pokusily projet zatáčkou bok po boku, zjevně však v ní pro oba nebyl dostatek místa. Krátce po dosažení jejího vrcholu nastal mezi oběma vozy kontakt. Po posouzení všech okolností jsme došli k závěru, že za událost nenese ani jeden z jezdců převážnou nebo kompletní vinu. Hodnotíme ji jako závodní incident.“ Za něj, jak známo, se žádná penalizace neuděluje. 

Tito fanoušci byli s rozhodnutím sportovních komisařů nesporně spokojeni

Ferrari se nebude odvolávat. „Považujeme za správné, aby se za touto kapitolou udělala tečka. Je třeba se dívat dopředu,“ zdůvodnil tento krok šéf Scuderie Mattia Binotto. To neznamená, že je s verdiktem srozuměn. „Jsme přesvědčeni, že Charles ponechal dostatek místa a nedopustil se žádné chyby. Ke střetu došlo proto, že byl vystrčen z trati. Buď se budou pravidla dodržovat, nebo ne. Jsou to tatáž, která byla použita v minulých závodech,“ připomněl. „Podle nás je to špatné rozhodnutí. Ale sportovní komisaři jsou soudci a ty je třeba respektovat.