Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Wolff coby nový šéf formule 1?

Wolff coby nový šéf formule 1?

Napřesrok mu končí kontrakt u Mercedesu

Počátkem května zveřejnila webová stránka RaceFans zprávu, že dosavadní šéf formule 1 Chase Carey se hodlá po skončení sezony 2020 své funkce vzdát. To bylo signálem k tomu, aby se začalo horečně spekulovat o jeho případném nástupci.

Nejčastěji padá jméno Tota Wolffa. Nejvyšší představitel Mercedesu ve F1 se tomuto tématu nemohl vyhnout ani během snídaně, kterou pro vybranou skupinu novinářů uspořádal během VC Rakouska: „Zajímalo by mě, kdo moji osobu dal takto do oběhu. Možná to je něčí záměr, vyvolat vůči mně skepsi.“ Poněkud krkolomná konstrukce.

Nicméně Wolffova budoucnost u trojcípé hvězdy není skutečně ještě zcela vyjasněna. Současný pracovní kontrakt mu, shodou okolností, vyprší také na sklonku roku 2020. Není úplně jisté, zda bude prodloužen, byť rakouský manažer drží v týmu třicetiprocentní podíl. Záleží, jak se rozhodne nový boss koncernu Daimler, kam Mercedes patří, Ola Källenius.

Podle neoficiálních informací již určité sondáže mezi Wolffem a Liberty Media proběhly. Údajný kandidát ale jen kroutil hlavou: „Je to legrační, protože nic z toho se neodehrálo. Žádnou nabídku jsem neobdržel.

 

S bývalým šéfem Daimleru Dieterem Zetschem si Wolff skvěle rozuměl

 

Následně se rozpovídal o tom, jak skvěle se v Mercedesu cítí. „Souboje na trati, sledovat stopky, to je moje. Baví mě, že jsem součástí týmu a vážím si důvěry, kterou jsem dostal od jedné z nejúžasnějších značek ve světovém motorsportu,“ tvrdil zástupcům médií.

Dlužno dodat, že Wolff není jediným uchazečem o tento post. V kuloárech se zmiňují také promotér formule E Alejandro Agag, generální ředitel automobilky Lamborghini Stefano Domenicali nebo principál Red Bull Racingu Christian Horner.

Pozoruhodný postoj zaujal k této problematice Lewis Hamilton. Ač jde o jeho přímého nadřízeného, Wolffa by v čele F1 moc rád neviděl. „Neznám lepšího manažera ve F1. Ale tenhle džob by měl vykonávat někdo nadstranický. Toto je s Mercedesem příliš srostlý,“ podotkl. S tím lze jistě souhlasit, Hamilton se ale bohužel neomezil pouze na toto vyjádření.

 

Hamilton nepovažuje Wolffa za nejvhodnější osobu do čela F1

 

Jako špatný příklad totiž uvedl Jeana Todta a jeho předchozí angažmá u Ferrari. U prezidenta FIA to vyvolalo velmi nelibou reakci, takže Lewis si na Red Bull Ringu raději posypal hlavu popelem. „Myslím, že moje slova nebyla úplně správně pochopena. Jsem přesvědčen, že by bylo obrovskou chybou jmenovat na tento post někoho, kdo netuší, jak formule 1 funguje,“ uvedl.