Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Předchozí vozy nebyly tak super, míní Räikkönen

Předchozí vozy nebyly tak super, míní Räikkönen

Klasický efekt "starých dobrých časů"

Kimi Räikkönen je nejstarším závodníkem současného jezdeckého pole a převážnou část kariéry strávil ve špičkových týmech. Takže by měl nejvíce co říci k tomu, jak byly staré vozy super. Místo toho o něco mladší kolegy upozorňuje, že paměť si dokáže s člověkem pohrát a odfiltrovat to špatné. Ti nejmladší jezdci, ale ani diváci by tedy neměli věřit všemu, co slyší od lidí jako Lewis Hamilton nebo Sebastian Vettel.

"Zda je to dnes náročnější nebo snadnější? Těžko říci. Když se snažíte rozpomenout na to, co bylo před deseti lety, mozek si s vámi zahrává. Nepamatujete si přesně a vše," řekl 39letý závodník. "Možná závodění není stejné jako tehdy. Kdybyste se mě zeptali před těmi deseti lety, (také) bych řekl, že nevidím problém.

A fyzická náročnost?

Je to pouze o zvyku. Když po zimě poprvé sednete do vozu, tak rychle zjistíte, zda je jízda v něm náročná. Podle toho, zda po 20 kolech ještě cítíte krk. Po druhém testu to už není tak špatné. Zvykáte si. V každém sportu si zvyknete na to, co děláte. Pak se to už nezdá být těžké.

Třeba si jezdci s hi-tech pomůckami rychleji zvykají?

I před lety jsem měl dobré vozy, do kterých jsem prostě sedl a vše šlo téměř samo. Jako by nic. Jednoduchá jízda, výborné časy na kolo. Až jsem si říkal, jestli to není příliš jednoduché. A jindy jsem se musel s vozem prát."

K nejobdivovanějším patří vozy z přelomu tisíciletí, ale připomeňme si výrok Nikiho Laudy z roku 2002: "Moderní monopost F1 dokáže řídit i cvičená opice."

Nejmocnější lidé F1 mezitím rozhodují o budoucnosti F1 od roku 2021,  A vypadá to, že se dočkáme návratu přísavného efektu, jenž byl zakázán po roce 1982...