Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Odbourání pátečních tréninků by ničemu nepomohlo

Odbourání pátečních tréninků by ničemu nepomohlo

Vettel: máme důležitější starosti

S tím, jak se natahuje kalendář F1, získávají stále více na síle hlasy, volající po zkrácení víkendového programu velkých cen. Radikálové jsou dokonce pro odbourání obou pátečních tréninků.

Argumentům, které používají, nelze upřít jistou váhu. Především by klesly týmům náklady, což je dnes hodně frekventované téma. Zátěž technického personálu stájí by nebyla tak enormní. V pátek bývají tribuny obvykle poloprázdné (letošní Maďarsko s polskou invazí bylo spíše výjimkou) a rovněž údaje o televizní sledovanosti jsou tristní. A konečně by účastníci neměli tolik příležitostí nachystat auta do nejmenších detailů, takže vlastní závod by mohl být mnohem dramatičtější.

Šéf Mercedesu Toto Wolff na základě vlastních zkušeností s tím však nesouhlasí: „Kdysi jsme k něčemu takovému přistoupili v DTM. Ale nepřipadalo mně, že by to vedlo k větší zajímavosti. Jakmile harmonogram stáhnete na dva dny, ubíráte podniku na jeho hodnotě.

Wolff se ovšem nestaví proti kompromisu. „Dalo by se uvažovat o vyškrtnutí dopoledního tréninku nebo o zkrácení z devadesáti na šedesát minut,“ tvrdí.

 

Sebastianu Vettelovi by páteční svezení scházelo

 

Nadšen by z takové redukce by nebyl ani Sebastian Vettel. „Miluji jezdění a proto by bylo špatné, kdyby ho zase ubylo. Už tak ho máme nedostatek, byť velkých cen je hodně,“ říká a patrně naráží na přiškrcené možnosti testování během sezony. „Je potřeba se zabývat palčivějšími problémy.

Víceméně totéž si myslejí také Lewis Hamilton a Max Verstappen.