Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 je pro Miami příliš hlučná

F1 je pro Miami příliš hlučná

Obyvatelé chtějí ticho a klid

Náhradní plán pro Miami, mít městský závod F1 na trati kolem stadionu Hard Rock, dostal závažnou trhlinu. Jde v pořadí již o třetí verzi okruhu pro Velkou cenu Miami. S plány na závodění v přístavu a v blízkosti Bayfront Parku se už nešťastní pořadatelé museli rozloučit, převážně kvůli nespokojenosti obyvatel, kteří si cení ticho a klid.

Nejinak je tomu i teď, když se má závodit kolem stadionu místního týmu NFL, Miami Dolphins, jehož majitelem je právě pořadatel závodu Stephen Ross. Ten se tentokrát soustředil na minimalizaci povolení a souhlasů potřebných k uskutečnění jeho záměru. Většina trati by proto vedla přes parkoviště a soukromé pozemky patřící ke stadionu, přibližně půl kilometru pak po veřejné komunikaci.

V úterý večer se zástupci Dolphins setkali s obyvateli Miami Gardens a místním zastupitelstvem. A nedohodli se.

Oponenti argumentovali, že vůz F1 dokáže vygenerovat podobně silný hluk jako startující letadlo, tedy přesahující 120 decibelů. Najatý odborník tvrdí, že pro obyvatelstvo by to bylo jako mít ohňostroj v obývacím pokoji, což jim může přivodit trvalou újmu na sluchu. Podle novin Miami Herald byl prý v rámci diskuse zvuk motoru F1 přirovnán k vysavači snažícímu se nasát kozu.

Marcus Bach-Armas, vedoucí právního oddělení Dolphins, argumentoval, že sportovní událost může přilákat 200 000 návštěvníků a napumpovat peníze do místní komunity: "Je to jako bychom každý rok měli Super Bowl."

Krajskou komisařku Barbaru Jordanovou nepřesvědčil: "Utvrdila jsem se v přesvědčení, že moje odpověď bude ne. Tohle naše komunita nechce."

Co mají společné koza, stíhačka a Super Bowl? Takto si lidé v Miami představují formuli 1.