Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

McLaren je prý blízko podpisu smlouvy s Mercedesem

McLaren je prý blízko podpisu smlouvy s Mercedesem

Staré partnerství by mohlo být obnoveno

V létě se k nám donesly zvěsti o rošádě na poli výrobců motorů a jejich zákazníků. McLaren měl podepsat smlouvu na motory Mercedes a Williams jít místo něj k Renaultu. Zpráva se ukázala být nepravdivá, Williams již má s Mercedesem novou smlouvu, a to až do roku 2025. Mohla být ale pravdivá druhá polovina drbu?

Nejmenovaný zdroj webu Motorsport tvrdí, že jednání McLarenu s Mercedesem je již v pokročilé fázi a kdykoli může dojít k oficiálnímu oznámení obnovení spolupráce. Než Mercedes koupil Brawn GP a předělal ho na svůj tovární tým, byl McLaren jeho hlavní volbou a automobilka byla jeho minoritním spoluvlastníkem. Motory s třícípou hvězdou ve vozech McLarenu dovezly Miku Häkkinena k jeho dvěma mistrovským titulům a Lewise Hamiltona k jeho prvnímu.

Důležitější než historie je současná realita. Renaultu se letos zřejmě podařil výkonnostní skok blíže ke konkurenci, jenže byla obětována spolehlivost. Poruchy už tým stály spoustu bodů a začínají se kupit i penalizace.

Problém vyvstává kvůli článku 8.3 Sportovních pravidel F1, který výrobce motorů omezuje na zásobování maximálně tří týmů. Tovární tým plus Williams, to už jsou dva. Pokud by se přidal McLaren, nezbylo by místo pro Racing Point, věrného zákazníka, který nyní vlastní Lawrence Stroll, jenž si s Totem Wolffem, šéfem týmu Mercedes, dobře rozumí. Racing Point se kupříkladu stěhuje z aerodynamického tunelu Toyoty a začne využívat ten Mercedesu.

Není důvod, proč by tým Renault souhlasil s výjimkou, která by Mercedesu umožnila mít tři zákazníky a jeho motory by pak nepoužíval nikdo další, což by zkomplikovalo vývoj a poškodilo i image. Ještě si umíme představit, že by na Renault dobrovolně vsadil Racing Point. Byl by jeho jediným zákazníkem a z pohledu továrního týmu i vhodnějším než McLaren, jenž je aktuálně v Poháru konstruktérů výše než Renault. Tím se ale dostáváme k otázce, zda Mercedes opravdu chce své motory dodávat týmu, z kterého by do dvou let mohl být hodně nebezpečný protivník.