Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Glosa Jiřího Nikodýma - GP San Marina

Glosa Jiřího Nikodýma - GP San Marina

Průběh závodu očima komentátora TV Prima.

Radujme se! Ve formuli 1 se začíná opět pořádně závodit!
 
První evropský závod v Imole probouzel obavy, abychom se nedočkali velké nudy. V městském parku se nedá příliš předjíždět, ale kdo hodně chce soupeře pokořit, tak si místo najde. Ukázali nám to například  Sato nebo Michael Schumacher. Tři týdny mezi dvěma závody hodně nahrály stáji Ferrari, která mohla intenzivně zapracovat na svém novém voze při testech ve Fioranu a Mugellu.
 
A dřina se vyplatila. Co předvedl Michael Schumacher od prvních zastávek v boxech, to se jen tak nevidí. Každý sedminásobného šampióna po 13. místě v kvalifikaci zatracoval, ale Schumi potvrdil, že se stále na něho nesmí zapomínat a prokázal, jak velkým jezdcem je. Ať se to třeba někomu nelíbí, tak ho prostě musíme respektovat jako pilota mimořádných kvalit. Při jeho obrovsky rychlých kolech před jeho prvním pit stopem se doslova tajil dech. Zajížděl neskutečné časy a soupeři před ním odpadávali jeden po druhém. Asi nikdo nevěřil, že se po prvních boxech vrátil na 3. místě. 
 
V přímé konfrontaci se sedminásobným mistrem světa mohl naplno projevit svůj talent Fernando Alonso. Před mladým Španělem musíme smeknout. Není dnes ve startovním poli mnoho závodníků, kteří by v závěru velké ceny dokázali 12 kol odolávat mohutnému náporu Michaela Schumachera.
 
Button udělal chybu rychleji než mohl kdokoli čekat, ale na Alonsa si Schumi nepřišel. Fernando jel precizně a takticky neuvěřitelně vyspěle. Své vítězství v Imole si zaslouží i proto, že musel v závěru čelit potížím se svým vozem.
 
Michael Schumacher se vrátil jako opravdový král. K prvenství mu chyběly pouhé 2 desetiny sekundy. Aby vyhrál, to už by možná chtěl až příliš. S druhým místem musí být více než spokojený. My si hlavně přejme, abychom podobných soubojů viděli co nejvíce. Na takový závod jako v neděli se bude určitě dlouho vzpomínat.
 
Z mého pohledu jako komentátora si nevzpomínám, že bych komentoval takhle vypjatý závěr závodu. Pořádně jsem si ho užil. A doufám, že i diváci. Tohle jsou přesně ty souboje, které dělají formuli formulí a pro které stojí za to být u obrazovek.