Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Petrobras rozváže smlouvu s McLarenem

Petrobras rozváže smlouvu s McLarenem

Z velkolepých plánů nic nebude

Na začátku roku 2018 Zak Brown s hrdostí oznamuje začátek nového technického partnerství. McLaren bude mít opět vlastního partnera pro palivo a maziva. Petrobras má v Brazílii úžasné vývojové centrum a kromě technologického partnerství bude i významným sponzorem. Smlouva byla uzavřena na pět let a 782 milionů brazilských realů, což je v dnešním přepočtu přibližně 190 milionů amerických dolarů a 4.3 miliardy českých korun.

Nyní se však blíží konec roku 2019, McLaren stále používá palivo a maziva od partnerů Renaultu, Brazílie má nového prezidenta a stovky milionů realů zřejmě zůstanou v zemi.

"V roce 2018 Petrobras podepsal pětiletou reklamní smlouvu s McLarenem v hodnotě 782 milionů. Momentálně společnost, na pokyn mé vlády, hledá způsob, jak tento kontrakt ukončit," napsal prezident Jair Bolsonaro ještě v květnu tohoto roku.

Pár měsíců se jednalo za zavřenými dveřmi a přestože McLaren oficiálně nepotvrdil blížící se změnu, brazilské ministerstvo financí už ano.

"Neobhajitelná sponzorská smlouva Petrobrasu s týmem McLaren F1 v hodnotě 163 milionů liber byla ukončena," píše se v dokumentu ministerstva.

Na ukončení spolupráce by mohl doplatit i závodník Sérgio Sette Câmara, jenž byl do juniorského programu McLarenu přijat před necelým rokem. Má se za to, že ne náhodou si tým do svého programu vybral Brazilce.