Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Souboj kolegů - Hamilton versus Bottas

Souboj kolegů - Hamilton versus Bottas

Talentovaný třicátník ve stínu velikána

Když se o (téměř) třicetiletém závodníkovi říká, že je talentovaný, není to nejlepší znamení. V tomto věku už měl být úspěšný, špičkový, vůdce... Problémem Valtteriho Bottase je, že sice i letos nejspíš seděl v nejlepším voze v poli, jenže stejný měl Lewis Hamilton, již šestinásobný mistr světa, jenž se těšil i plné podpoře týmu Mercedes. Fin i letos zůstal ve stínu šampiona, ale může ho těšit alespoň to, že rozdíly nebyly  tak propastné jako loni.

Hamilton byl lepší ve dvou třetinách kvalifikací a ve stejném podílu případů skončil před ním i v neděli. Poměr bodů je 413 ke 326, přičemž Hamilton zvítězil jedenáctkrát, Bottas čtyřikrát. Zatímco Hamilton opět obhájil mistrovský titul, pro Bottase je i konečné druhé místo nejlepším výsledkem v kariéře.

Zdá se, že Bottas tolik nezaostává v čisté rychlosti. S Hamiltonem letos získali shodně po pěti pole position a průměrná Bottasova ztráta byla jen kolem jedné desetiny sekundy. Šampionát rozhodl především Hamiltonův skvělý nástup do sezony. Vyhrál šest z prvních osmi závodů a vybudoval si náskok, který si prakticky udržel až do Abú Zabí. Tam vyhrál kvalifikaci, zajel nejrychlejší kolo závodu a se sezonou se rozloučil vítězstvím.

Nejhorším závodem týmu Mercedes byla domácí Velká cena Německa, v níž oba jezdci chybovali na mokré trati a havarovali. Hamilton ale nakonec se štěstím zachránil deváté místo a s ním i dlouhou šňůru bodovaných výsledků svého týmu.

  Lewis Hamilton Valtteri Bottas
lepší umístění v kvalifikaci 14 7
kola před týmovým kolegou 907 326
lepší umístění v cíli závodu 13 6
body 413 326