Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Stamilionový byznys za Kavkazem

Stamilionový byznys za Kavkazem

Závod v Baku generuje obrovské peníze

Velká cena v Baku je po ekonomické stránce obrovským úspěchem. To není propagační tvrzení jejích organizátorů, ale výsledek analýzy renomované poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers.

Konkrétně jde v uplynulých čtyřech letech o celkový přínos ve výši přes 500 milionů dolarů. Z toho zhruba 300 milionů generovaly tamní hotely, restaurace a dopravní firmy. Zbytek vznikl nepřímo, dodávkami pro subjekty, které se na pořádání podniku nějakým způsobem podílely.

Údajně bylo v souvislosti s touto akcí také každoročně vytvořeno až deset tisíc krátko- nebo střednědobých pracovních míst. Obsadili je především mladí lidé, pro něž šlo o zajímavou a potřebnou životní a profesní zkušenost. 

Velká cena v ulicích Baku je úspěšná i po finanční stránce

Už obtížněji vyčíslitelný je vliv na vytváření pozitivního obrazu o Ázerbájdžánu v cizině. Přímý přenos nedělního závodu však sledovalo loni 90,2 milionu diváků po celém světě.

Neustále zdůrazňujeme, ze formule 1 v Baku není jen čistě sportovní záležitostí,“ prohlásil ředitel městského okruhu Arif Rahimov. „Má pozitivní vliv na ekonomiku a přispívá k potřebným sociálním a kulturním změnám. Nabízí našim občanům další možnosti seberealizace a zvyšuje jejich životní úroveň. V předchozím období byla v tomto směru překonána i naše nejsmělejší očekávání.