Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Tomáš Enge absolvoval svůj test pro Indy 500

Tomáš Enge absolvoval svůj test pro Indy 500

Indianapolis 500 - Rookie orientation program, 1. den

Přestože Tomáš Enge absolvoval své první kilometry na historickém oválu v Indianapolis právě tuto neděli, splnil všechny zkoušky vyžadované ROP bez jakýchkoliv problémů během dvou hodin. A to vše se třemi zlomeninami na dvou žebrech, které se zatím zcela nezahojily.

Tomáš ale nebyl sám a mohl naslouchat radám tří vynikajících učitelů. Jeho týmový kolega pro Indy 500 Buddy Lazier zvítězil v Indy v roce 1996 a Tom Sneva, který v současné době plní funkci Tomášova spottera a mentora, zvítězil v roce 1983. Svou cenu pak určitě měly i rady Tomášova závodního inženýra Andy Bormeho, který zastával stejnou funkci v týmu Rogera Penskeho u vítězného vozu Helio Castronevese v letech 2001a 2002.

Vstupní test pro nováčky, kteří dříve v Indianapolis nestartovali (musí se mu podrobit všichni bez výjimky, i kdyby šlo o mistra F1, tak jak tomu bylo v případě Nigela Mansella v roce 1993), se skládá ze čtyř částí. Jezdec musí absolvovat nejdříve 10 kol, každé průměrnou rychlostí v rozmezí 195-200 mil za hodinu, pak deset kol s rychlostí 200-205 mil za hodinu, následuje 10 kol rychlostí 205-210 a na závěr opět deset kol tentokráte rychlostí větší než 210 mil za hodinu. Tomášovo nejrychlejší nedělní kolo mělo hodnotu 218,219 mil za hodinu (351,186 km/h).

Pokud se Tomáš Enge kvalifikuje do závodu, stane se teprve třetím pilotem, který absolvuje jak Indy 500, tak i GP USA, konanou ve stejném areálu. Oba piloti, kterým se to v minulosti povedlo, Jacques Villeneuve a Juan Pablo Montoya, dokázali v Indy 500 zvítězit.

Tomáš Enge a Buddy Lazier po ukončení Tomášových jízd

Testy nováčků pokračují v Indianapolis dnes od poledne do 17:00 místního času. Buddy Lazier a Tomas Scheckter s k Tomášovi připojí v úterý, kdy bude dráha otevřena k testům pro všechny jezdce.

Tomáš Enge: "Je to naprosto unikátní a velmi rychlá trať. Soustředili jsme se dnes na nalezení ideální stopy a lidé kolem mne mi pomáhají jak zvládnout trať co nejrychleji. Není to právě snadné. Budu k tomu určitě potřebovat několik dní, ale lepšíme se každým dnem a hodinou strávenou tady na trati. Zatáčky se zdají velmi úzké, samozřejmě kvůli vysoké rychlosti, kterou je projíždíme, a jsou tím užší, čím rychleji je dokážu projet. Pokud se týká mých zlomených žeber, zatím není nad čím jásat, zranění je stále docela bolestivé. Situace se lepší každým dnem a neustále můj stav monitorujeme. V každém případě teď mohu řídit vůz, ale do závodu se to musí zlepšit."

Photo credit: Panther Racing