Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kolik velkých cen letos uvidíme?

Kolik velkých cen letos uvidíme?

Možností je i sezona bez Monaka

Experti se na renomovaném britském portálu Motorsport pokusili navrhnout způsob, jak pro letošek zachránit co nejvíce velkých cen.

Vycházeli přitom ze zatím nejčernějšího scénáře, že by se začínalo až v červnu v Baku. Dopracovali se k počtu 17 uskutečnitelných podniků.

„Odepsali“ tedy čtyři. Austrálii, kde je překážka v podobě nepermanentního okruhu, Čínu kvůli špatným klimatickým podmínkám v pozdním podzimu, finančně neduživé Španělsko a kupodivu i Monako.

Tady autoři analýzy operovali s tím, že partě kolem Chaseho Careyho jde v první řadě o peníze. A autoklub v miniaturním knížectví jako jediný neplatí miliony za licenci. Navíc by prý ani místní nebyli nadšeni, kdyby se závodilo jindy než na sklonku května. Oba argumenty jsou nicméně diskutabilní. Monako je něco jako výkladní skříň F1, která na sebe každoročně váže obrovský zájem diváků, médií i celebrit všeho druhu.

 

Díky Maxi Verstappenovi se dají letos na Zandvoortu čekat narvané tribuny. Proto dostane i případnou druhou šanci. Foto: Red Bull

 

Budiž ale. Místo něj má být upřednostněn nizozemský nováček. Pro něj by se našel prostor v srpnu. Samozřejmě za předpokladu, že se o týden zkrátí povinná přestávka. V úvahu připadá buď neděle 9. srpna (týden po Maďarsku), nebo 23. srpna. Druhá eventualita by ovšem znamenala nepopulární triple-header, tedy tři závodní víkendy (Nizozemsko, Belgie, Itálie) v řadě za sebou. Navíc se scházejí Zandvoort a Spa, což by i pro skalní fanoušky Maxe Verstappena bylo zřejmě velké sousto. Případná varianta s 26. červencem by byla opět „trojákem“ (Velká Británie, Nizozemsko, Maďarsko).

Zámořské závody z logistických důvodů připadají do úvahy až na sklonku sezony. Problém je v tom, že Abú Zabí platí nemalou sumu za to, že šampionát každoročně v této zemi končí. To by vyřešilo jeho přeložení na prosinec, nejlépe na třináctého. Jenže tím vzniká situace, kdy se potkávají dvě blízkovýchodní velké ceny (Bahrajn, Abú Zabí), což z obchodního hlediska není optimální. Po zapojení Vietnamu tu navíc máme opět triple-header. Se skřípěním zubů by to, i ve vlastním zájmu, ale mohly týmy akceptovat.

Zdroj: FORMULE.cz