Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ecclestone by zavedl šampionát pro chudé

Ecclestone by zavedl šampionát pro chudé

Nápady z brazilského exilu

Mimořádná doba plodí mimořádné nápady. Zvláště aktivní je v tom Bernie Ecclestone, jehož jsou najednou plné noviny. Zatím poslední rozhovor poskytl britskému Mail on Sunday.

Jak je to nyní obvyklé, odehrál se na dálku. Tentokrát na dost značnou, neboť Ecclestone momentálně pobývá i s manželkou Fabianou na své kávové plantáži v Brazílii.

Kdybych mohl, prosadil bych zavedení mistrovství světa týmů. Máme šampionát jezdců a pak Pohár konstruktérů, který je určen výhradně pro velkou čtyřku,“ uvedl (přičemž není jisté, přičemž onou čtvrtou stájí patrně mínil Renault). Představuje si to tak, že z klasifikace by se vyloučily subjekty, stavějící si auta, případně i motory, samy. Byly by předepsány unifikované šasi i pohonná jednotka, a to v počtu dvou kusů na sezonu. Rozpočet by za těchto okolností podle Mr. E nesměl překročit 30 milionů eur.

Na konci roku pak ekipa, která dodrží finanční limit a dosáhne nejlepších výsledků, získá prvenství,“ vysvětlil. Těžko si ovšem představit, jak by společný závod obou „kategorií“ vypadal. 

Ecclestoneův šampionát by dal šanci i současným outsiderům. Foto: Williams

Ecclestone také zavzpomínal na staré časy. „Dřív, když se někdo dostal do úzkých, tak jsem mu prostě půjčil. A mnohdy jsem to ani nechtěl zpátky,“ přiznal. „Šlo o jiný svět, vše se odehrávalo na daleko osobnější úrovni. Prostě mně zavolal třeba Frank Williams a zeptal se: Bernie, můžeš mně pomoct? Nikdo ovšem potom nepřišel s argumentem, že když jsem píchnul Frankovi, musím i jemu.“

Závěrem ještě jeden nápad z hlavy neuvěřitelně vitálního 89letého staříka: „Například bych si koupil všechny pořadatelské organizace velkých cen. Odvádějí skvělou práci a sňal bych tím z nich finanční riziko. Sám bych pak byl plně odpovědný za celou organizaci.“ Ovšem také jediným inkasujícím, sluší se dodat.

Zdroj: FORMULE.cz