Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Účast ve F1 není jistá, ale je atraktivní

Účast ve F1 není jistá, ale je atraktivní

Šéf Daimleru konečně vyložil karty na stůl

Je duben 2020 a aktuální concordská dohoda vyprší v prosinci tohoto roku. Času je málo a rozhoduje se o velkých penězích i budoucí podobě F1. Ola Källenius v rozhovoru pro Autocar konečně řekl, jaký postoj aktuálně zastává Mercedes.

Za Mercedes ve F1 zpravidla mluví Toto Wolff, jenž s ním má vcelku komplikovaný vztah. Rakouský podnikatel, bývalý závodník, je menšinovým spoluvlastníkem týmu Mercedes, zároveň je jeho výkonným ředitelem a zastává post sportovního šéfa Mercedesu, Je proto zainteresován i v jiných projektech automobilky, jakými jsou AMG High Performance Powertrains (továrna na motory F1) a tým Mercedesu ve formuli E. Ola Källenius je nový "big boss". Ani ne před rokem nahradil známého Dietera Zetcheho na postu šéfa Mercedesu-Benz i předsedy představenstva mateřské společnosti Daimler.

Proslýchá se, že Källenius není přívržencem strategie silné účasti Mercedesu v motorsportu. Také se uvažuje, že po nepřetržité sérii titulů od roku 2014 již značka Mercedes nemá ve F1 co získat, pouze ztratit. Do toho přicházejí hospodářská krize a tlak na elektrifikaci automobilů.

"Jak víte, pokračují rozhovory o detailech nové dohody s formulí 1. Pro nás je důležité, aby nová smlouva podpořila naše ekologické ambice a aby dávala smysl i její finanční stránka. Ale mohu říci, že F1 stále vidíme jako mimořádně atraktivní příležitost," uklidňuje předseda Daimleru, který prý fandí i Projectu One, jenž dá vzniknout snad nejvýkonnějšímu hypersportu, protože ho má pohánět hybridní pohonná jednotka, využívající technologie F1.

Tým Mercedesu by mohl pokračovat i bez Wolffa, kterého ale hodně podporuje Hamilton. Foto: Mercedes

 

Nizozemský komentátor dění ve F1 Christijan Albers přispěl mezitím k drbům o možném pokračování týmu Mercedes bez účasti Wolffa: "Mé zdroje tvrdí, že malé rozpory uvnitř Mercedesu se prohlubují. Říká se, že navzdory skvělým výkonům to ve vztahu Tota Wolffa s nejvyšším managementem Daimleru hodně skřípe."

Zdroj: FORMULE.cz