Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Latifi půjčil Williamsu desítky milionů liber

Latifi půjčil Williamsu desítky milionů liber

V případě jeho nesplacení by se prý mohl stát majitelem

Podle článku Pitpassu by se otec Nicholase Latifiho mohl stát majitelem týmu Williams.

Akcie společnosti Williams se obchodují na frankfurtské burze, takže mnoho dokumentů s přesnými čísly musí být zveřejněno. Z jednoho dokumentu týkajícího se financí sice nezjistíme, kolik si tým Franka Williamse půjčil od otce jednoho z jeho současných závodníků, ale dozvídáme se odhad tržní ceny protihodnoty. Williams Group ručí historickými vozy v ceně 20 milionů britských liber, jakož i pozemky, budovami a dalším majetkem oceněnými na 30.7 milionu liber. Dohromady je to 50.7 milionu liber, tedy více než 1.5 miliardy českých korun.

Půjčkou Williams refinancoval úvěr 40 milionů liber, který měl od roku 2015 v bance HSBC. Protihodnota prý zahrnuje i licenci týmu F1. Ta by ale Williamsovým beztak nebyla moc platná, pokud by přišli o továrnu. V těžkých ekonomických časech by se tak kanadský miliardář Michael Latifi mohl stát majitelem týmu. Kromě toho by mu připadlo několik historických vozů, v nichž byly získány mistrovské tituly. Latifi přitom již vlastní 10% podíl v McLarenu.

Frank Williams pořád drží 52,3% společnosti. Menší podíly jsou v rukou několika minoritních vlastníků a zbytek se obchoduje na burze. Zatímco v roce 2011 měla akcie cenu přes 24 eur, dnes se obchoduje za 12 eur a 20 centů.

Frank Williams stále drží většinový podíl ve společnosti, která ale má dluhy. Foto: Williams

Zdroj: FORMULE.cz