Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zemřel Sir Frank Williams

Zemřel Sir Frank Williams

Ve věku 79 let odešel obklopen rodinou.

Svět motorsportu a obzvláště F1 zasáhla mimořádně smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel Sir Frank Williams, zakladatel týmu Williams. Bývalý majitel a šéf týmu byl v pátek převezen do nemocnice a skonal v neděli, obklopen svou rodinou.

Jeho tým Williams, který má od roku 2020 nového majitele, dosáhl 114 vítězství ve velkých cenách, se svými jezdci sedmkrát slavil zisk titulu mistra světa a devětkrát vyhrál Pohár konstruktérů. Pokud týmy seřadíme podle počtu získaných pohárů konstruktérů, bude Williams historicky druhý, pouze za Ferrari, které je v šampionátu F1 již od jeho vzniku. Williams Grand Prix byl založen v roce 1977, po ukončení činnosti prvního Williamsova pokusu ve F1 s týmem Frank Williams Racing Cars, který se velké ceny F1 poprvé zúčastnil v roce 1969. Teprve ve svém druhém týmu spojil síly s technickým géniem Patrickem Headem, kterému svěřil menšinový podíl v týmu.

První vítězství Williamsovi přivezl Clay Regazzoni v roce 1979. Byl to rok, kdy tým skončil druhý, v následujících dvou letech přišly první dvě vítězné sezony a v roce 1980 i první titul s Alanem Jonesem. S Williamsem se pak mistry světa staly také Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill a Jacques Villeneuve.

Mladší fanoušci a diváci si už Franka Williamse pamatují pouze na invalidním vozíčku, ke kterému byl připoután od autonehody v roce 1986. Tým vedl až do roku 2012, kdy odstoupil z představenstva společnosti Williams a jeho místo zaujala jeho dcera Claire. Ta otci nechala místo šéfa týmu, který ale čím dál více vedla sama z pozice jeho zástupkyně. Williams Grand Prix byl v září loňského roku prodán americké investiční skupině Dorilton Capital, která od té doby investuje do obnovení zašlé slávy tohoto týmu.


Čest památce Franka Williamse. Foto: Williams

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams