Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Binotto to tak nemyslel

Binotto to tak nemyslel

Ferrari s rozpočtovým stropem pomůže Mercedes

Ferrari vydalo tiskovou zprávu k povyku, jenž způsobil rozhovor Mattia Binotta s britským The Guardian o odchodu Ferrari z F1. Zdá se, že redakce novin se nezachovala zcela korektně.

"Rádi bychom uvedli na pravou míru, co Mattia řekl v rozhovoru pro The Guardian. Vůbec nemluvil o odchodu Ferrari z F1. Naopak, řekl, že by byl nerad donucen zvažovat jiné možnosti, kromě pokračování ve F1, kdyby to byl jediný způsob, jak zachovat naši závodní DNA. K tomu by ho mohlo donutit další drastické snížení rozpočtového stropu, po kterém by byly ohroženy stovky pracovních míst v Maranellu. Celé nedorozumění bylo způsobeno titulkem (internetového) článku, jenž byl později upraven," informuje Ferrari.

Původní titulek zněl: "Ferrari je připraveno odejít z F1, pokud bude zaveden rozpočtový strop, varuje Mattia Binotto“. Po upozornění od Ferrari byl titulek změněn na: "Ferrari zváží budoucnost ve F1, pokud se zavede rozpočtový strop, varuje Binotto".

Reakce Zaka Browna tak asi byla mírně přehnaná. Na druhé straně se ale nezdá, že by v článku byly napsány naprosté lži. Binotto už snížení rozpočtového stropu na rok 2021 z původních 175 milionů dolarů na 150 a následně na 145 milionů považuje za velkou výzvu a níže teď jít nechce. V tomto ho zřejmě podpoří Mercedes, jak avizuje Helmut Marko z Red Bullu.

"Ještě před pár týdny Wolff (šéf týmu Mercedes) řekl, že je ochoten akceptovat stomilionový strop. Teď ale FIA ​​dostala dopis, ve kterém píše o 145 milionech dolarů," cituje šéfa motorsportu Red Bullu web f1-insider.

Podle Marka byl Wolff nakloněn i zcela novému rozpočtovému stropu pro náklady na závodníky. Nyní by takové opatření ale rád odsunul někam na rok 2025. Spolupráce dvou automobilek, na nichž je závislých šest týmů F1, by nebyla novinkou. Od příštího roku bude jejich vliv ještě větší, jelikož také McLaren začne používat motory Mercedesu.

Soupeři na trati, dvojčata v byznysu. Foto: Mercedes

Zdroj: FORMULE.cz