Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

FIA posílila své pravomoci

FIA posílila své pravomoci

Už nepotřebuje jednomyslný souhlas týmů

Světová rada motorsportu v pátek posílila pravomoci FIA ve F1. Těžká doba si žádá silného vůdce a ve F1 jím má být FIA. K prosazování důležitých nových pravidel již v některých případech nebude potřebovat jednomyslný souhlas deseti týmů.

Jednomyslný souhlas hlav všech týmů má ve F1 již dlouhou tradici. Byl nutný vždy, když někdo po 31. březnu přišel s návrhem upravit pravidla pro následující sezonu. Výjimkou dosud byly pouze věci související s bezpečností, které mohla FIA prosadit sama. Ve všech ostatních případech nestačila dvoutřetinová většina, kterou FIA a majitelé šampionátu mají v strategické skupině F1. Nestačil ani souhlas většiny týmů. Toto dávalo každému týmu jistotu, že se pravidla nezmění na poslední chvíli v jeho neprospěch.

Nyní je ale třeba reagovat na krizi způsobenou novým koronavirem a FIA bere věci do vlastních rukou. Pokud se bude jednat o otázku přežití a zdraví F1 jako takové, může pravidla měnit s podporou alespoň šesti z deseti týmů.

"Ochranná klauzule ruší potřebu získat jednomyslný souhlas všech soutěžících v šampionátech FIA, pokud je za výjimečných okolností třeba udělat rychlé změny. Odteď to bude možné udělat se souhlasem prosté většiny soutěžících," píše se v tiskové zprávě FIA.

Na novinku lze nahlížet jako na novou zbraň proti Ferrari, které se vyslovilo proti dalšímu snižování rozpočtového stropu.

Maranello nyní už nemůže samo zatáhnout ruční brzdu. Prezident FIA Jean Todt ale ještě nevyhrál. Ferrari nejspíš bude mít na své straně Mercedes. Spolu dodávají (nejen) pohonné jednotky dalším čtyřem týmům, které se tak navzdory potřebě šetřit snadno ocitnou mezi dvěma mlýnskými kameny. Todt a šéfové dvou největších stájí tak nejspíš budou chtít dospět k nějakému kompromisu.

Šéfové týmů přišli o ruční brzdu, ale politické hry pokračují. Foto: Ferrari

 

Zdroj: FORMULE.cz