Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren dostal injekci 300 milionů liber

McLaren dostal injekci 300 milionů liber

Bohatí majitelé ho nenechají padnout

Zahraniční média zjistila, že akcionáři dali McLarenu finanční injekci. Britská společnost obdržela 300 milionů liber, což je přibližně 9,4 miliardy českých korun. Peníze byly zaslány na účty v únoru a v březnu a původně měly pouze "zajistit dlouhodobou sílu značky v segmentu luxusních automobilů". McLaren Group tedy měla peníze nasměrovat do McLaren Automotive, kterému poklesly objednávky. Zatímco loni vyrobil 4662 luxusních sportovních automobilů, letos je jich v plánu 4,000 kusů. Avšak vzhledem k tomu, že pandemie Covid-19 již tvrdě zasáhla i F1, část peněz využije McLaren Racing.

Většinový podíl v McLaren Group drží Mumtalakat, investiční fond bahrajnské královské rodiny. Ten si za peníze z prodeje ropy koupil 57.7 procent akcií McLarenu. Dalších 14.7 procenta drží Mansour Ojjeh prostřednictvím své TAG Group a třetím největším akcionářem je Michael Latifi, kterému patří 10 procent.

"Podpoří naši společnost v čase výpadku, jaký nemá obdoby," píše se o finanční injekcí v účetní zprávě McLarenu.

V minulém kalendářním roce výnosy McLarenu stouply o 18.2 procenta a dosáhly hodnoty 1.5 miliardy britských liber. O část z toho se postaraly vyšší příjmy McLarenu od sponzorů i větší odměna za umístění v Poháru konstruktérů. O zbytek růstu se postaraly dobré prodeje silničních hypersportů.

O McLaren se jeho současní majitelé starají dobře. K penězům na modernizaci továrny přibyla také hotovost. Foto: McLaren

Zdroj: FORMULE.cz