Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Wolff vysvětlil investici do Aston Martinu

Wolff vysvětlil investici do Aston Martinu

Podnikatel ucítil příležitost

Toto Wolff, šéf týmu Mercedes, před pár dny koupil minoritní podíl v automobilce Aston Martin. Že se něco chystá, se vědělo týdny dopředu a rozvířilo to množství divokých spekulací.

Britský výrobce automobilů bude mít od příštího roku také svůj tým ve F1, jeho jméno ponese současný Racing Point. Tento tým je v rukou Lawrencea Strolla, který letos koupil velký podíl v automobilce, a který se také přátelí s Wolffem. A Wolffovi letos končí smlouva na pozici ředitele týmu Mercedes, z něhož mu patří 30 procent. To je spousta místa ke spřádání teorií, z nichž prý ale ani jedna netrefila do černého.

Wolffovi patří asi tak 0.95 procenta Aston Martinu. Dost na to, aby to vysvětlilo jeho schůzky se Strollem, jež se nedařilo utajit, ale příliš málo na to, aby nějak promluvil do budoucnosti automobilky. Kromě toho, Aston Martin a Mercedes v automobilovém průmyslu spolupracují stejně, jako budou spolupracovat ve F1, takže rakouský podnikatel nikoho nerozzlobil.

"Teď je možné levně nakoupit. Akcie byly levné a nové produkty budou skvělé. Je to moje soukromá investice do výrobce automobilů a nemá žádnou souvislost s F1," řekl Wolff pro rakouské noviny Österreich. "Když krize vyvolaná koronou pomine, svět se vrátí do normálu a lidé budou kupovat automobily.

Kromě toho budeme novému týmu Aston Martinu ve F1 dodávat naše motory, což už léta děláme pro automobilku Aston Martin. Auta Aston Martin mají pod kapotou motory Mercedes. A Daimler (mateřská společnost Mercedesu) vlastní pět procent Aston Martinu."

Wolff před lety musel kvůli Mercedesu prodat akcie Williamsu. Nejnovější investici mu automobilka schválila. Foto: Williams

Jedna z nejdivočejších spekulací byla, že Wolff od příštího roku povede tým Aston Martin a z Mercedesu si s sebou vezme i Lewise Hamiltona, kterému letos také končí smlouva.

"Strašná kravina," půjčil si Wolff oblíbenou hlášku zesnulého kamaráda a spolupracovníka, krajana Nikiho Laudy.

Jedna nebo dvě malé zajímavosti ale přece jen budou pravdivé. Aston Martin letos ještě sponzoruje jiný tým. Je možné, že když se sezona rozjede, hlavním soupeřem Wolffova Mercedesu bude tým Aston Martin Red Bull Racing. Jedním ze "skvělých produktů", do nichž Wolff vkládá důvěru, bude hypersport Valkyrie s kódovým označením AM-RB 001, kde RB znamená Red Bull, který se prostřednictvím Adriana Neweyho podílel na jeho designu.

Wolff se vyjádřil i k Velké ceně Rakouska. V jeho domovině má letos konečně začít sezona a opět můžeme pouze spekulovat, že další jeho krajané, Dietrich Mateschitz a Helmut Marko, vlastník a šéf motorsportu Red Bullu, mohou využívat svých konexí a razit cestu otevření sezony na Red Bull Ringu.

"Pokud příslušní lidé v Rakousku shledají koncept odstartování sezony za bezpečný, tak to bude fantastická zpráva pro celou formuli 1 i pro Rakousko," uvedl pouze Wolff.

Zdroj: FORMULE.cz