Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Suzuka v ohrožení a dva závody v Monze?

Suzuka v ohrožení a dva závody v Monze?

Mnoho otazníků, žádné odpovědi

V kalendáři velkých cen sezony 2020 bylo 21 závodů. Dosud se neodjel ani jeden z nich a pouze dva byly oficiálně zrušeny, v Monaku a ve Francii. A to se ještě povídá, že Paul Ricard není opravdu ztracen, pouze se tam letos nepojede VC Francie, ale závod s jiným jménem by se prý mohl. A o ostatních devatenácti se mluví, uvažuje a spekuluje, plus také o pár okruzích, které ani nebyly v kalendáři. Pojďme si shrnout útržky z posledních dní.

Netěší nás zpráva, že v ohrožení je i vzdálená,říjnová VC Japonska. Před pár týdny se zdálo, že Japonsko boj s Covid-19 zvládlo na výbornou. Nic nebránilo ani uskutečnění předsezonního testu místní série Formule Super. Počty nakažených však začaly opět stoupat a pořadatel velké ceny na okruhu Suzuka pozastavil prodej lístků.

Nákaza se rychle šíří také v Brazílii, která s ní bude, vzhledem k chudobě velké části z jejích 210 milionů obyvatel, bojovat těžko. Prezident Jair Bolsonaro sice bezpečnostní opatření ve světě nazval hysterií, ale odpovědnost za rozhodnutí v otázkách pořádání nebo zrušení jednotlivých motorsportovních akcí přenesl na regiony a jejich autokluby.

Angelo Sticchi Damiani, šéf Italského autoklubu, v místních médiích rvrdí, že na Monze se mohou jet dva závody. Jeden v původním termínu, druhý o týden později, tedy 13. září. To by snížilo šanci Imoly vrátit se alespoň jednorázově do kalendáře, pokud F1 nebude mít čas zůstat v Itálii tři nebo čtyři týdny. S druhým závodem v Monze je i ta potíž, že o týden později se má jet v Singapuru. Singapur oznámil, že pokračuje v komunikaci s F1, ale o osudu jeho letošní velké ceny se ještě nerozhodlo.

Na závěr alespoň jedna pozitivní zpráva. Red Bull Ring je opět otevřen. Pořádání závodů prozatím není v Rakousku možné, ale obnovily se vedlejší aktivity, jako například jízda v Porsche GT2 nebo monopostu F4 jako zážitku pro amatérské nadšence.

VC Itálie

Na Monze se možná pojede a možná ne. A možná se pojede dvakrát. Foto: Racing Point

Zdroj: FORMULE.CZ