Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sezona IndyCar skončí 25. října v St. Petersburgu

Sezona IndyCar skončí 25. října v St. Petersburgu

Floridský závod ji přitom měl odstartovat

Poté, co před pár dny IndyCar potvrdila plán začít letošní ročník 6. června na oválu v Texasu, oznámilo vedení americké série, kde a kdy letošní šampionát skončí. Bude to 25. října na městském okruhu v St. Petersburgu. Tam měl ročník původně začít a jezdci už byli na místě připraveni, když byl závod na poslední chvíli zrušen kvůli propukající pandemii onemocnění Covid-19.

Promotérovi se ale nakonec podařilo původně zrušený závod oživit a IndyCar oznámila, že se přesouvá na konec sezony. Teď prozradila datum přeloženého závodu – 25. říjen, což je mimochodem také termín Velké ceny USA formule 1 na okruhu v Austinu. O stejném víkendu se jede také závod NASCAR na oválu v Texas Motor Speedway, takže pro fanoušky v zámoří to bude motorsportem nabitý víkend.

„Okruh v ulicích St. Petersburgu bude vhodným a akcí nabitým finále na trati, které město a celá komunita IndyCar mají rádi. Vyjadřujeme náš dík a vděčnost starostovi Krisemanovi, promotérovi Green Savoree a Firestone, že s námi spolupracovali na stanovení nového termínu závodu. Bude to fantastický víkend,“ věří prezident Penske Entertainment Corporation, společnosti, která vlastní IndyCar, Mark Miles.

St. Petersburgu tradičně patřil začátek sezony. Od roku 2009 s výjimkou jedné sezony vždy šampionát začínal na trati vinoucí se podél zálivu Tampa Bay. A nejinak by tomu mělo být i napřesrok, kdy se má na floridském městském okruhu jet 14. března. Oba závody tak bude dělit jen 140 dní.

„Přesunutí Firestone Grand Prix of St. Petersburg je velmi pozitivní. Mohlo se tak stát jen díky našim partnerům a podpoře města, IndyCar a Firestone. Doufáme, že to pro obyvatele Floridy a fanoušky bude něco, na co se v průběhu roku mohou těšit, zatímco se probíjíme touto složitou dobou,“ dodává promotér závodu Kim Green.

Jeho společnost přitom na jaře sklidila velkou kritiku, když fanouškům odmítla vrátit peníze za zakoupené vstupenky. Místo toho nabízela vouchery na příští ročník či na jiné závody, jejichž je promotérem, tedy Mid-Ohio, Toronto a Portland.

Původně zrušený závod v St. Petersburgu se nakonec podařilo resuscitovat. Foto: IndyCar

IndyCar věří, že v kalendáři již nebude nutné dělat žádné změny. Program úvodního závodu v Texasu byl natěsnán na jediný den, samotný závod pak byl zkrácen z 600 kilometrů na 300 mil (483 kilometrů). Pojede se bez diváků a to i přesto, že zrovna Texas Motor Speedway je místem, kde se poměrně dobře dá aplikovat tzv. social distancing, tedy udržování bezpečných rozestupů mezi lidmi. Kapacita okruhu je totiž 181 655 diváků, ale na IndyCar by jich za normálních okolností přišlo tak 25 000. V to, že jim bude velikost hrát do karet, doufají i promotéři závodu na Road Americe, která je s délkou 6,5 kilometru nejdelší tratí v kalendáři. Věří, že by fanoušci mohli na závodě být a přitom dodržovat od sebe bezpečný odstup.

Pokud už žádné změny v kalendáři nenastanou, bude mít letošní ročník 15 závodů. Piloti ale navštíví jen jedenáct závodišť. Hned třikrát zamíří do Indianapolisu, dvakrát na silniční okruh, jednou na ovál. V Iowě a na okruhu Laguna Seca se pak během jednoho víkendu pojedou dva závody. Oproti původním plánům jsou zcela zrušené závody na Barber Motorsports Parku v Alabamě, v ulicích Long Beach, na Circuit of the Americas a dvojice závodů na Belle Isle v Detroitu.

Zdroj: FORMULE.cz