Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Monza prodloužila smlouvu

Monza prodloužila smlouvu

Proč teď a proč pouze o jeden rok?

Velmi nečekaná zpráva přišla z Monzy. Okruh tradičně hostící VC Itálie spolu s potvrzením letošního závodu oznámil prodloužení smlouvy s formulí 1. Na tom by nebylo nic zvláštního, jenže Monza měla smlouvu do roku 2024. A teď ji má do roku 2025. Svůj kontrakt prodloužila s velkým předstihem a pouze o jeden závod. Primátor města Monza Dario Alleva se o tom dozvěděl od prezidenta italského autoklubu Angela Sticchiho Damianiho.

"Mnohé okruhy se svého závodu vzdaly kvůli pandemii, ale Monza tak neučiní," řekl Alleva. "Ale bude to za zavřenými dveřmi. A formule 1 se rozhodla prodloužit nedávno podepsaný kontrakt o další rok. Nejrychlejší vozy světa se budou do naší svatyně vracet minimálně do roku 2025."

Alleva nejspíš nabídl nepřímou odpověď na naše otázky. Letos se v Monze nepojede podle dohodnutých smluvních podmínek. Financování závodu bez peněz od diváků bude muset být úplně jiné. Formule 1 a Monza tedy zřejmě zvolily snadnou cestu a letošní závod nebudou pro některé účely počítat. Proto smlouva na dalších pět závodů skončí až v roce 2025.

Taková dohoda by jistě potěšila také Katalánský okruh, který má kontrakt pouze na jeden závod a letos by se mu finanční záruky potřebné k jeho prodloužení hledaly velmi těžko.

Monza má před sebou nejméně pět velkých cen F1 s diváky. Foto: Heineken

Zdroj: FORMULE.CZ