Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Po prvním závodě nebude na pódiu nikdo

Po prvním závodě nebude na pódiu nikdo

Začátek sezony bez stupňů vítězů

První závody sezony nebudou pouze bez diváků. Opatření proti šíření nemoci Covid-19 v místě konání velké ceny jdou podstatně dál. Nic z toho, o čem mluvil výkonný sportovní ředitel F1 Ross Brawn, nezní vysloveně pozitivně, ale nejspíš je to vše nutné, aby šampionát konečně mohl začít.

"Máme nové procedury zaměřené na ochranu zdraví a přizpůsobené situaci způsobené nemocí Covid-19. Hodně z toho, co jsme dosud vždycky dělali, nyní nebude možné. Všechno jsme museli promyslet od začátku, některé věci ještě potřebujeme doladit," vysvětlil Brawn.

"Tradiční procedura na stupních vítězů není možná, ale přemýšlíme nad něčím ve stylu, že se vozy po skončení závodu seřadí na hlavní rovince a každý jezdec se postaví před svoje auto.

Nelze ani slavnostně předávat trofeje, když nikdo (cizí) nesmí přijít k jezdci. Toto už máme vymyšlené. Máme plán, procedury a víme, jak to bude vypadat v televizi.

Předzávodní paráda také nebude, jelikož nemůžeme posadit 20 závodníků spolu na korbu náklaďáku a objet s nimi okruh. Namísto toho uděláme s každým z nich rozhovor před týmovou garáží. Je mnoho způsobů, jak věci udělat zajímavou formou a bez ohrožení zdraví. Jsem si jist, že výsledek bude skvělý a zábavný, i když jiný, než jsou lidé zvyklí."

Dětští závodníci, kteří na startovním roštu dělávají jezdcům společnost, také nebudou přítomni a do televizního přenosu se mohou dostat prostřednictvím doma natočených videopozdravů. Není důvod, aby zůstala zachována celá předstartovní procedura a jezdci tak do zahřívacího kola pravděpodobně vyrazí rovnou z garáží. Větší část 230členného televizního štábu zůstane ve Spojeném království, pouze 100 lidí se bude o přímý přenos starat přímo na okruhu.

Podle zatím nepotvrzených informací dostane pozvání na okruh vždy pouze 10 žurnalistů. Jedna desetičlenná skupina bude přítomna v Rakousku a v Maďarsku, druhá v Británii a ve Španělsku a třetí v Belgii a v Itálii. Ani novináři oni se mezi závodními víkendy nebudou smět odpojit od karanténní karavany F1.

Na nové fotografie ze stupňů vítězů budeme čekat ještě dlouho. Foto: Mercedes

Zdroj: FORMULE.CZ