Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren si půjčil 150 milionů liber

McLaren si půjčil 150 milionů liber

Opět myslí pouze na závodění, vítězství a tituly

McLaren dotáhl snahu půjčit si od bahrajnské národní banky do úspěšného konce. Nejen týmu F1, ale hlavně divizi vyrábějící nejluxusnější sportovní automobily v uplynulých měsících vyschly zdroje příjmů. Bylo nezbytné vzít si půjčku, aby všechny části McLaren Group mohly dále fungovat. Má se za to, že půjčka se uskutečnila za výhodných podmínek, jelikož bahrajnský Mumtalakat je velkých akcionářem McLarenu i bahrajnské národní banky.

Společnosti díky tomu přistálo na účtu 150 milionů britských liber. Podle starších zpráv měl McLaren svým investorům rozeslat informaci, že do 17. července potřebuje sehnat 280 milionů, jinak se dostane do vážných problémů. Není jasné, zda byla částka nafouknutá nebo stopky nadále neúprosně tikají.

Vyjádření ředitele týmu Zaka Browna naznačuje, že finanční situace se těsně před začátkem sezony stabilizovala a brzy se bude pokračovat i ve výstavbě nového aerodynamického tunelu a simulátoru.

"Když propukla pandemie, pozastavily jsme všechny projekty. Naši vlastníci potřebovali nejprve zjistit, jak se bude situace vyvíjet dál," vysvětluje Brown. "Jelikož jsou finanční těžkosti za námi, můžeme opět vše postupně nastartovat. Zůstáváme opatrní, protože nevíme, kolik závodů se letos pojede a jaké budeme mít příjmy z formule 1, ani zda přijde druhá vlna Covidu-19.

Ale jsme zpátky ve hře. V horizontu pěti letech bude mít McLaren Racing mnohem vyšší cenu, než má dnes. Jsme schopni dosáhnout rozpočtového stropu a pokračovat v naplánovaných projektech. Se silnou jezdeckou dvojicí budeme opět na cestě k vítězstvím a mistrovským titulům."

McLaren se může soustředit na závodění. Foto: McLaren

Brown také přiznal, že snaha o snížení rozpočtového stropu na kulatých 100 milionů dolarů byla jen vyjednávací taktika. Věděl, že finančně zabezpečené týmy se budou zdráhat upustit od plánovaného 175 milionového stropu. Strop 145 milionů s plánovaným snížením na 130 milionů McLarenu vyhovuje. Prý bude mezi pěti nebo šesti týmy, které jej  plně využijí.

Zdroj: FORMULE.CZ