Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vstupenka do F1 bude stát 4,5 miliardy korun

Vstupenka do F1 bude stát 4,5 miliardy korun

Bez peněz do formule 1 nelez

Ukázalo se, že v nové Concordské dohodě je jeden zcela nový poplatek. Je to poplatek, který musí potenciální nový tým F1 zaplatit svým budoucím soupeřům za právo závodit proti nim. A nebude to vůbec levné. Nováček musí každému aktivnímu týmu zaplatit 20 milionů amerických dolarů, dohromady tedy 200 milionů dolarů, což je při současném kurzu přibližně 4,5 miliardy korun.

Nová bariéra kolem světa F1 má zajistit, že do něj v budoucnu vstoupí pouze opravdu velmi seriózní zájemce. Obavy z těch neseriózních se zdají být na místě. Pokud zafunguje rozpočtový strop a v roce 2023 skutečně klesne na 135 milionů dolarů a koronakrize už bude minulostí, z týmů F1 se mohou stát velmi ziskové společnosti. Druhým efektem je okamžité zvýšení tržní hodnoty 10 týmů, které podepsaly Concordskou dohodu. Jestliže je cena vstupu do F1 s novým týmem příliš vysoká, roste zájem o týmy, které už v ní jsou. Dorilton Capital prý kupuje tým Williams za 180 milionů.

"Těchto 200 milionů má ochránit hodnotu již existujících týmů," řekl otevřeně ředitel týmu McLaren Zak Brown. "Pokud je pravda to, co jsem slyšel, tak Williams se prodal za méně než 200 milionů a kupci se to vyplatilo mnohem více, než kdyby založil nový tým. Ale pokud si věříte a máte důvěru v hodnotu F1, tak musíte i předpokládat, že se vám těch 200 milionů vrátí zpět. Nechceme více takových projektů, jako byl US F1, který oznámil vstup do formule 1, ale nikdy neposlal vůz na trať. A nebyl jediný."

Novinka se líbí i Totu Wolffovi, který je nejen šéfem týmu Mercedes, ale i jeho spoluvlastníkem: "Je to důležitá dohoda. V podstatě to bude nová základní cena týmu F1. Deset týmů je dost a získat místo ve F1 by mělo být něco hodně výjimečného. Takto to funguje i v jiných profesionálních ligách."

"Když tuto částku zaplatíte, dostanete protihodnotu," přidává se šéf týmu Haas Günther Steiner. "Kdo má peníze, může se sám rozhodnout, zda je chce investovat nebo ne. S rozpočtovým stropem můžeme mluvit o investici, jelikož dobře vedený tým dokáže generovat zisk. Dobré je, že s rozpočtovým stropem máte představu o tom, kolik ve F1 utratíte. A když víte, kolik vás to bude stát, dá se udělat odhad poměru rizika a potenciálního zisku. Když už vznikne nový tým, také bude mít velkou cenu. A pro F1 je dobré vědět, že pokud už někdo přijde, tak se seriózním projektem."

Lawrence Stroll před dvěma lety koupil tým za 117 milionů dolarů. foto: Racing Point

Zdroj: originální materiál redakce, titulní foto: Mercedes