Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Marko nemá nic proti Gaslymu

Marko nemá nic proti Gaslymu

Cunoda testuje, Kvjat může balit

Už jsme z tábora Red Bullu slyšeli o tom, že Pierre Gasly sice letos opět jezdí výborně, ale za Red Bull příští rok závodit nebude, protože ho potřebuje AlphaTauri. Více o tom nyní řekl Helmut Marko.

"Nemám nic proti panu Gaslymu," prohlásil šéf motorsportu Red Bullu, čímž popřel klepy o tom, že se francouzský jezdec s týmem rozhádal. "Jezdí lépe než kdykoliv předtím. Prostě ho ale moc potřebujeme mít v AlphaTauri. Připravujeme novou kolekci, do značky AlphaTauri šlo hodně peněz a prodeje podstatně vzrostly, když Gasly vyhrál v Monze, i po jiných jeho výborných výkonech.

Ze strategických důvodů tam potřebujeme mít takového silného jezdce, hlavně pokud bude příští rok ve druhém voze nováček Cunoda. Gasly se stal nepostradatelnou součástí společnosti. Dostal přidáno plus slib, že si znovu promluvíme na konci roku 2021."

Zdá se, že Japonec Juki Cunoda, aktuálně třetí v šampionátu F2, má šanci získat příští rok sedačku v AlphaTauri, ačkoli to bude poslední rok týmu s motory Honda. Tým mu tento týden umožní otestovat vůz F1 na okruhu Imola a chce ho nasadit do některého z pátečních tréninků. Jezdec za to dostane od FIA pár superlicenčních bodů, které se mu mohou hodit, jelikož v boji o třetí místo ve F2 jsou spolu s ním ještě další tři závodníci.

"Chceme ho nechat odjet 300 kilometrů, takže se bude moci zúčastnit prvního pátečního tréninku v Bahrajnu nebo v Abú Zabí, to se ještě uvidí. Vše závisí na jeho umístění ve F2. Pokud se udrží v první čtyřce, dostane superlicenci. Pokud bude pátý, bude potřebovat dva tréninky, aby nasbíral dostatek bodů," prozradil šéf týmu AlphaTauri Franz Tost.

Nejistota kolem jezdce F2 dává čas Alexanderu Albonovi, který by se rád vrátil do AlphaTauri, pokud ho vyhodí z Red Bull Racingu.

"Ani po Imole se nerozhoduje o Albonově budoucnosti," uvedl Marko. "Dáme mu ještě více času. Albon se musí snažit až do posledního závodu v Abú Zabí. Až potom uděláme interní rozhodnutí, zda si ho necháme, nebo budeme hledat někoho zvenčí."

Zdá se, že Černý Petr opět zůstane v rukou Daniila Kvjata. Foto: AlphaTauri

Verstappenovi by si přáli, aby tím někým zvenčí byl Nico Hülkenberg. Po Maxi Verstappenovi se v tomto smyslu vyjádřil i jeho otec.

"V úvahu připadají pouze tři jezdci – Albon, Hülkenberg a Pérez. A já mám stejný názor jako Max," nechal se slyšet Jos Verstappen. Dále argumentoval, že Max potřebuje silnějšího týmového kolegu, aby Red Bullu umožňoval vyhrávat strategické boje v závodech i sbírat data a nastavovat vůz v pátečních trénincích, s čím trápící se Albon nejspíš nepomáhá o nic více, než před ním Gasly.

Cunoda a Albon, to jsou již dva zájemci o místo v AlphaTauri, které Gasly neuvolní. Hodně špatná zpráva pro Daniila Kvjata.

"Ne. Byl to z jeho strany velmi dobrý závod, ale budoucnost mu zajistit nepomůže," odpověděl Marko na otázku ohledně Kvjatova čtvrtého místa ve Velké ceně Emilie-Romagni.

Zdroj: grandprix, Motorsport-Total, Ziggy Sport, úvodní foto: AlphaTauri