Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Cunoda závodí srdcem, jezdí hlavou

Cunoda závodí srdcem, jezdí hlavou

Marko do něj vkládá velké naděje

Helmut Marko vysvětlil, proč tým AlphaTauri vzal nováčka Jukiho Cunodu z F2,který je chráněncem Hondy, ačkoli automobilka  oznámila ukončení spolupráce s Red Bullem a odchod z F1.

"Cunoda byl ve F2 jediným závodníkem s konstantně dobrými výsledky. V každém závodě jezdil do pátého místa," řekl šéf motorsportu Red Bullu o 20letém Japonci v rozhovoru pro Motorsport-Total. "Pouze kvůli poruchám techniky a pár nehodám nevyhrál šampionát. A přitom to byl jeho nováčkovský rok!

Má až neuvěřitelnou základní rychlost, je vnímavý a rychle se učí. Kdo sledoval poslední závody, mohl si všimnout, jak se dokázal na začátku ovládat, držet se zpátky, šetřit pneumatiky a později zaútočit. Tam je vidět, že dokáže závodit agresivně i jezdit hlavou."

Cunoda je nízkého vzrůstu, což je pro závodníka v monopostech vždy výhodou. Znemožnilo mu to však účast ve volných trénincích v Bahrajnu a Abú Zabí, i když Marko mu chtěl dát možnost přivyknout si na rychlost vozu F1.

"Je vysoký 161 centimetrů a váží 58 kilo. Důvodem, proč jsme ho nikdy nenasadili do prvního pátečního tréninku, je fakt, že opětovné přizpůsobení vozu (pro jiného jezdce) by trvalo příliš dlouho a nedalo se to stihnout," vysvětlil Marko.

Cunoda, jenž loni ve F2 vyhrál dva dlouhé závody a jeden sprint, bude prvním Japoncem ve F1 od chvíle, kdy se s ní v roce 2014 rozloučil Kamuj Kobajaši.

Žádný Japonec ještě nevyhrál velkou cenu. Bude Cunoda prvním? Foto: AlphaTauri

Zdroj: Motorsport-Total, úvodní foto: AlphaTauri