Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Před lety se Red Bull Pérezovi otočil zády

Před lety se Red Bull Pérezovi otočil zády

Marko mu nedal pořádnou příležitost.

Jak víme, Sergio Pérez se do F1 dostal nejen s pomocí mexických sponzorů, ale i s pomocí juniorského programu Ferrari, které v roce 2011 dodávalo jeho týmu Sauber motory. Tohoto spojení se vzdal, když přijal nabídku závodit za konkurenční McLaren. Ale to je už historie, nyní je z něj jezdec Red Bullu. A prozradil, že jako začínající mladík neprošel výběrovým testem do juniorského programu tohoto týmu. Helmut Marko, šéf juniorského programu i všech aktivit Red Bullu v motorsportu, mu nedal férovou příležitost.

"V roce 2007 jsem byl pozván na testování," vzpomíná 31letý závodník. "Nedopadlo to dobře. Měl jsem problém se sedačkou, koleny jsem narážel do volantu, takže jsem ani nemohl pořádně zatáčet. Samozřejmě jsem jezdil hrozné časy. Myslel jsem, že mi upraví sedačku a vrátím se do vozu. Jenže se mi zabouchly dveře před nosem. Další šanci jsem už nedostal. Byl jsem příliš pomalý. Rozhodoval pouze dosažený čas na kolo. Takže mě prostě vyrazili. To bylo v roce 2007, nebo možná 2006.

Potom jsem závodil ve F3. Porážel jsem jezdce vzaté do programu Red Bullu, vedl jsem šampionát. V Silverstone jsme se náhodou setkali, tak jsem ho pozdravil. "Ahoj Helmute, jak se vede?" A on na to: "Porazíme tě, určitě tě porazíme!" "Dobře Helmute, tak se měj!"

V roce 2009 již Pérez závodil v GP2 za tým Arden patřící Christianu Hornerovi, šéfovi týmu Red Bull.

"Po jednom dobrém závodě na Silverstone za mnou (Marko) přišel a povídá: "Hele, jak se ti daří?" Víceméně řekl, že vidí, že se mi daří, ale že už beztak mám svůj vlastní program (finanční podporu z Mexika), takže ho nepotřebuji. To byla nadlouho naše poslední konverzace. Kdoví, jak se to mohlo vyvíjet, kdyby se některé věci staly jinak, jakou šanci bych dostal? Ale chci poděkovat Mateschitzovi, Helmutovi, Christianovi, Adrianovi a všem z rodiny Red Bullu, že jsem teď dostal příležitost."

Pérez dostal svou vytouženou šanci. Foto: Red Bull

Zdroj: Beyond the Grid, úvodní foto: Red Bull