Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Velká cena Austrálie zrušena

Velká cena Austrálie zrušena

Opět je třeba vyplnit díru v kalendáři.

Pořadatel závodů F1 v Austrálii dnes oficiálně oznámil, že velkou cenu nebude pořádat ani letos. Zároveň byl zrušen také závod MotoGP.

Pro ty, kteří situaci sledují, není tato zpráva žádným překvapením. Austrálie má přísná protipandemická opatření, která se týkají hlavně lidí, kteří chtějí na australskou půdu vstoupit z ciziny. Malou naději dávali plány na udržení personálu F1 ve vlastní sociální bublině nebo nalezení dostatku času na to, aby mohl pobýt v karanténě na hotelích. Šířící se delta varianta a delta plus varianta však pořadateli vzala i poslední naději.

"Jsem velmi, velmi zklamaný za nás všechny, všechny jezdce F1, že v listopadu nebudeme v Austrálii," řekl Daniel Ricciardo, který už druhý rok v řadě přišel o domácí velkou cenu. "Já osobně se nemohu dočkat, kdy opět dostanu šanci závodit ve své vlasti. Ale po tak dlouhém čekání bude návrat ještě sladší."

Ředitel F1, Stefano Domenicali, se již nechal slyšet, že se počet plánovaných velkých cen pokusí opět udržet na čísle třiadvacet. Letos už přišel o závody v Kanadě a v Singapuru, zatímco VC Číny byla oficiálně odložena na neurčito. Nahradily je VC Turecka a druhý závod na Red Bull Ringu.

Loni týmy F1 pouze vybalily a opět zabalily. Letos se v Austrálii neukáží vůbec. Foto: Renault

Číně se nyní sice uvolnilo místo po Austrálii, pro kterou to už také byl náhradní termín, obyčejně na jaře otevírá sezonu. Je ale dost možné, že čínské úřady zaujmou stejný postoj jako australské a F1 odloží opět až na jarní termín. Dobré šance se dávají druhému závodu na Okruhu Amerik v USA. Alternativou je návrat do Bahrajnu, na vnější okruh v Sachíru, který by se mohl jet i v řadě s VC Saúdské Arábie a VC Abú Zabí. Závodění na evropském okruhu v druhé polovině listopadu brání obavy z podzimních vrtochů počasí.

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, úvodní foto: Williams