Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ticktum získal po dominantním výkonu druhé vítězství v sezoně

Ticktum získal po dominantním výkonu druhé vítězství v sezoně

F2 v Rusku - 1. sprint

První sprint formule 2 se měl původně uskutečnit již ráno od 9:30 hodin našeho času. Kvůli silnému dešti byl ale nakonec přeložen na 15:40. V tomto čase měl půvoně odstartovat druhý sprint, který se organizátoři nakonec rozhodli zrušit.

Páteční kvalifikace dopadla nejlépe pro lídra šampionátu Piastriho. Australan zajel nejrychlejší čas, který mu vynesl start z prvního místa pro hlavní závod víkendu a rovněž čtyři body do šampionátu, díky kterým navýšil svůj náskok na svého nejbližšího pronásledovatele Žoua již na devatenáct bodů.

Do prvního sprintu ale vyrážela nejrychlejší desítka z kvalifikace v obráceném pořadí. První místo tak připadlo Ticktumovi. Druhý startoval Vips, třetí Lawson, čtvrtý Švarcman, pátý Hughes, který opět hájí barvy týmu HWA Racelab, šestý Boschung, sedmý Žou, osmý Pourchaire, devátý Daruvala a desátý Piastri.

Stejně jako v Monze můžeme opět vidět v barvách stáje Campos Beckmanna. Německý závodník skončil v kvalifikaci čtrnáctý. Z hlavního závodu v Monze si ale přivezl penalizaci pěti míst za sestřelení Viscaala a nakonec tak měl vyrážet až jako devatenáctý.

Ještě před startem závodu skončilo účinkování stáje UNI-Virtuosi. Nastala totiž kuriózní situace. Zatímco Žou se při nájezdu na startovní rošt roztočil ve druhé zatáčce a už se nebyl schopen znovu rozjet, Drugovich tvrdě havaroval na rovince před třináctou zatáčkou. Problémy měl pravděpodobně i Beckmann, který se podle časomíry nacházel v boxech. Start závodu byl odložen.

Do zaváděcího kola nakonec piloti vyrazili až v 15:55 našeho času. Trať sice byla stále zčásti vlhká, všichni závodníci ale zvolili suché gumy. Hned v úvodu zahřívacího kola postihly potíže Fittipaldiho. Brazilec, který měl začínat jako dvacátý první, se nebyl schopen rozjet ze svého startovního slotu a byl zatlačen do boxů.

Enza Fittipaldiho potkaly hned v úvodu závodu problémy. Foto: Charouz Racing System


Vzhledem k podmínkám na trati jezdci absolvovali dvě zaváděcí kola. Ředitelství závodu se rovněž rozhodlo, že se bude startovat letmo. Ticktum v úvodních metrech udržel vedoucí příčku. Těsně za ním byl Vips, k žádnému útoku se ale prozatím neodhodlal. Ve třinácté zatáčce se Vips pokusil na Ticktuma zaútočit, ale pořadí se zatím neměnilo.

Do druhého kola tak najížděl jako první Ticktum před Vipsem. Třetí zůstával Lawson, čtvrtý byl Švarcman, pátý Hughes, šestý Boschung, sedmý Pourchaire a bodovanou osmičku uzavíral Daruvala. Lídr šampionátu Piastri se nacházel na deváté příčce. Fittipaldi se byl nakonec schopen zapojit do závodu. Ve druhém kole mu patřilo 19. místo.

Ticktum sice v úvodu zajel nejrychlejší kolo závodu, Vips se ale stále držel za ním v rozestupu menším než jedna sekunda. Do zrcátek se musel dívat i Lawson. Na jeho třetí pozici si totiž brousil zuby domácí pilot Švarcman.

V pátém kole se roztočil Viscaal a skončil mimo trať. Pilot Tridentu už se nedokázal znovu rozjet a odstoupil. Aby mohl být jeho monopost odklizen, byla vyhlášena fáze virtuálního zpomalovacího vozu. To už byl Ticktumův náskok na Vipse větší než jedna sekunda.

V šestém kole došlo k restartu. Ten se nepovedl Piastrimu. Pilot Premy se nejprve propadl za Lundgaarda na desáté místo a poté vyjel mimo trať, čehož využili také Verschoor s Armstrongem. Lawsona ale brzy potkaly mnohem větší potíže než Piastriho. Novozélanďan nedobrzdil do třinácté zatáčky, kolidoval se zdí a poškodil si zavěšení levého zadního kola, po čemž musel odstoupit. Znovu tak byla vyhlášena fáze virtuálního zpomalovacího vozu.

Liam Lawson se vyřadil ze hry o stupně vítězů jezdeckou chybou. Foto: Hitech Grand Prix


Ticktum už vedl před Vipsem téměř o čtyři sekundy. Na třetí místo se po Lawsonově odstoupení posunul Švarcman. Nad okruhem v Soči se postupně začala znovu objevovat mračna a rovněž se začínalo stmívat.

Po restartu ztratil dvě pozice pátý Boschung. Švýcar se propadl na sedmé místo poté, co ho předjeli Pourchaire a Daruvala. Zatímco Daruvala se posunul na pátou příčku, Pourchaire byl šestý. Bojovalo se ale i o  třetí místo. Švarcman vyjel mimo trať a dostal se před něj Hughes. Pilot Premy ale Britovi předjetí brzy vrátil.

I šest kol před koncem směřoval za vítězstvím Ticktum. Rozestup mezi ním a Vipsem už ale činil méně než dvě a půl sekundy. Pátý Daruvala zajel nejrychlejší kolo závodu a už byl těsně za čtvrtým Hughesem. Zanedlouho ale sebral Daruvalovi nejrychlejší kolo třetí Švarcman. Rusův týmový kolega Piastri se nacházel až na desátém místě a hrozilo mu, že si žádné body nepřipíše. Díky skutečnosti, že jeho nejbližší pronásledovatel v průběžném pořadí Žou odstoupil ještě před startem, ho to ale nemuselo příliš trápit.

Do potíží se dostal Švarcman, který v sedmé zatáčce vycestoval z trati. Zůstal ale třetí. Boschung měl zase problémy ve druhé zatáčce, kde dvakrát probrzdil. Stále ale držel sedmou příčku. Brzy se ale posunul na šestou. Pátý Daruvala šel totiž na výjezdu ze šestnácté zatáčky do hodin a spadl až na 12. příčku.

To už byl ale Ticktum na cestě za vítězstvím. Jednalo se o Britův druhý triumf v letošní sezoně. Poprvé slavil při druhém sprintu v Monte Carlu. Druhý dojel Vips a třetí Švarcman. Své první body ve formuli 2 zaznamenal čtvrtý Hughes. Pátý skončil Pourchaire, který kromě šesti bodů za své konečné umístění zaznamenal také dva bonusové body za nejrychlejší kolo. Bodovali i šestý Boschung, sedmý Lundgaard a osmý Verschoor. Vedoucí muž šampionátu Piastri dojel devátý.

Jake Hughes získal své první body ve F2. Foto: HWA Racelab



Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Prema

 

p. jezdec tým motor ztráta kol body
1. Daniel Ticktum Carlin Mecachrome - 18 15
2. Jüri Vips Hitech Grand Prix Mecachrome +4,400 18 12
3. Robert Švarcman Prema Racing Mecachrome +6,600 18 10
4. Jake Hughes HWA Racelab Mecachrome +8,800 18 8
5. Théo Pourchaire ART Grand Prix Mecachrome +9,800 18 6+2
6. Ralph Boschung Campos Racing Mecachrome +12,900 18 4
7. Christian Lundgaard ART Grand Prix Mecachrome +13,600 18 2
8. Richard Verschoor MP Motorsport Mecachrome +14,100 18 1
9. Oscar Piastri Prema Racing Mecachrome +14,900 18 0+4
10. Lirim Zendeli MP Motorsport Mecachrome +17,200 18 0
11. Marcus Armstrong DAMS Mecachrome +18,100 18 0
12. Jehan Daruvala Carlin Mecachrome +28,100 18 0
13. Guilherme Samaia Charouz Racing System Mecachrome +28,700 18 0
14. Marino Sató Trident Mecachrome +40,600 18 0
15. David Beckmann Campos Racing Mecachrome +57,600 18 0
16. Roy Nissany DAMS Mecachrome +1:10,400 18 0
17. Enzo Fittipaldi Charouz Racing System Mecachrome +1:11,600 18 0
18. Alessio Deledda HWA Racelab Mecachrome 1:33,300 18 0
DNF Liam Lawson Hitech Grand Prix Mecachrome DNF 5 0
DNF Bent Viscaal Trident Mecachrome DNF 3 0
DNF Guanju Žou UNI-Virtuosi Mecachrome DNF 0 0
DNF Felipe Drugovich UNI-Virtuosi Mecachrome DNF 0 0