Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Novalak spadne v neděli o tři místa

Novalak spadne v neděli o tři místa

Byl potrestán za kolizi s Armstrongem

Clément Novalak zažívá tento víkend v Saudské Arábii svou premiéru ve formuli 2. Francouzský pilot hájí barvy stáje MP Motorsport, pro kterou bude závodit i při posledním podniku letošní sezony v Abú Zabí a také v celém příštím ročníku. Jeho působení ve "druhé lize" ovšem nezačalo ideálně. Zatímco v prvním sprintu obsadil 14. příčku, jeho vystoupení ve druhém sprintovém klání pro něj skončilo již v první zatáčce poté, co sestřelil Marcuse Armstronga.

Sobotní incident navíc bude mít pro Novalaka následky i v nedělním hlavním závodě. Sportovní komisaři se totiž touto kolizí po druhém sprintu zabývali a dospěli k názoru, že jejím viníkem je Novalak. Francouze proto potrestali ztrátou tří míst na startovním roštu. To znamená, že se propadne z 12. místa na patnácté. Z jeho propadu budou těžit Dan Ticktum (z 13. pozice na 12.), Bent Viscaal (ze 14. příčky na 13.) a Roy Nissany (z 15. místa na 14.).

"Podle sportovních komisařů Francouz zablokoval při brzdění před první zatáčkou zadní kola, ztratil kontrolu nad zadní částí svého vozu a doklouzal do vítěze prvního sprintu Marcuse Armstronga. Jezdec MP Motorsportu nese za tento kontakt, kvůli kterému oba jezdci odstoupili, plnou zodpovědnost," stojí v tiskové zprávě šampionátu.

Clément Novalak ztratí na startu hlavního závodu víkendu tři pozice. Foto: MP Motorsport



Novalak svou chybu uznal: "Udělal jsem chybu. Zablokovala se mi zadní kola a pak už jsem byl jenom pasažér. Chtěl bych se omluvit Marcusi Armstrongovi a všem, kteří se do tohoto incidentu připletli. Poučím se z toho," napsal Novalak na svých sociálních sítích.

Novalak není v saudskoarabském podniku jediným pilotem, který zažívá své premiérové vystoupení ve F2. Poprvé tento víkend ve "druhé lize" závodí také Jack Doohan, který stejně jako Novalak hájí barvy MP Motorsportu, Oliver Caldwell a Logan Sargeant. Nejlépe se z této čtveřice zatím vedlo Doohanovi. V prvním sprintu dojel Australan jedenáctý a ve druhém získal svých prvních šest bodů za páté místo. Caldwell zaznamenal 18., respektive 12. příčku. Sargeant skončil v prvním sprintu šestnáctý a do cíle druhého nedojel.

Zdroj: FIA Formula 2, Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: MP Motorsport