Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bearmana dostaly dva tituly ve F4 do FIA F3

Bearmana dostaly dva tituly ve F4 do FIA F3

Bude závodit za Premu

Letošní rok přinesl Oliveru Bearmanovi dvojitou radost. Brit se totiž v barvách stáje Van Amersfoort stal šampionem jak německé F4, tak italského šampionátu této kategorie. Pro rok 2022 se tedy nabízel přesun do FIA F3. Jako jedna z variant se pro tuto změnu jevil jeho letošní tým Van Amersfoort, který od příštího roku nahradí ve startovním poli HWA Racelab. Později ale začala přicházet v úvahu i Prema. V jejích barvách totiž Bearman absolvoval posezonní testy FIA F3 ve Valencii a rovněž v Barceloně otestoval starší monopost GP3.

A nakonec bude šestnáctiletý rodák z města Chelmsford, který se nedávno stal novým členem Jezdecké akademie Ferrari, skutečně závodit za Premu. Stává se tak druhým jezdcem, jehož účinkování v příštím ročníku FIA F3 bylo oficiálně oznámeno. Kromě Bearmana už získal sedačku i Grégoire Saucy. Letošní šampion evropské regionální formule bude závodit za ART Grand Prix.

"Na spolupráci s Oliverem v příštím roce se těšíme. Výsledky, kterých letos dosáhl, mluví samy za sebe. Samozřejmě jsme ho pozorovali, stejně jako jeho soupeře. Tento krok pro něj bude obrovský a především náročný. Bude se toho muset hodně naučit, ale uděláme vše pro to, abychom mu pomohli co nejvíce využít jeho potenciál a aby byl konkurenceschopný hned od začátku. Bude hodně zajímavé sledovat vývoj sezony a také to, čeho budeme schopni společně dosáhnout,"
říká šéf Premy René Rosin.

Oliver Bearman bude v příští sezoně FIA F3 závodit za stáj Prema. Foto: Prema


Prema je zatím nejúspěšnější stájí v historii FIA F3, která byla založena v roce 2019. Tým ve všech dosavadních třech sezonách slavil jezdecký titul - v roce 2019 s Robertem Švarcmanem, v sezoně 2020 s Oscarem Piastrim a letos s Dennisem Haugerem. V sezonách 2019 a 2020 vyhrál tým i hodnocení stájí. Letos se italská ekipa musela spokojit se druhým místem poté, co ji porazil Trident.

Kromě šampiona Haugera letos za Premu závodili také Arthur Leclerc a Oliver Caldwell. U Haugera a Caldwella je velmi nepravděpodobné, že by i příští rok ve FIA F3 s Premou pokračovali. Hauger se totiž s tímto týmem nejspíše přesune do F2. Ukázal se už i v jejích posezonních testech. Těch se zúčastnil i Caldwell v barvách Camposu a ještě předtím navíc za španělskou stáj závodil v posledních dvou podnicích letošní sezony. Leclerc letos závodil ve FIA F3 teprve první rok a s Premou absolvoval i úvodní den posezonních testů ve Valencii.

Při posezonních testech ale dostali od týmu šanci také Jak Crawford a Paul Aron. Crawford tento rok působil ve FIA F3 u Hitechu a také účinkoval v Euroformuli Open. Aron závodil za Premu v evropské regionální formuli. Zejména Crawford je se sedačkou u Premy pro nadcházející sezonu FIA F3 spojován. Jeho angažování nahrává i fakt, že také on nedávno v Barceloně s týmem testoval v jednom ze starších vozů GP3. Do tohoto auta posadila Prema také Hadriena Davida. U něj se ale očekává, že stejně jako Aron zůstane v regionální formuli.

Zdroj: FORMULE.cz, Formula Scout, Motorsport, úvodní foto: Prema