Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vandoorne litoval špatného průjezdu aktivační zónou

Vandoorne litoval špatného průjezdu aktivační zónou

Bez něj mohl bojovat o vítězství

Stoffel Vandoorne nemůže odjíždět z indonéské Jakarty spokojen na maximum. Belgičana totiž během závodu potkala nepříjemnost v podobě neuznaného průjezdu zónou pro aktivaci útočného módu. Později tak do ní musel zajet ještě jednou, čímž pochopitelně ztratil čas. Přišel tím ale také o páté místo, na kterém se do té doby nacházel. Ve zbytku závodu se na něj sice zvládl vrátit a patřilo mu nakonec i v cíli, cítí však, že měl na víc.

"Byla to docela nešťastná situace. Když to musíte projet dvakrát, znamená to, že musíte jet dvakrát delší cestou a samozřejmě za to trochu zaplatíte. Myslím si, že kdyby se to nestalo, tak jsem se mohl připojit k nejlepší trojici a mohl to být čtyřčlenný souboj až do konce," mrzelo v cíli Vandoorna.

Bývalý pilot F1 rovněž přiznal, že byl z neuznání průjezdu rozčarovaný: "Upřímně to bylo docela frustrující. Při prvním průjezdu jsem to totiž projel v podstatě smykem a říkal jsem si, že jsem asi útočný mód neaktivoval. Nakonec se mi to ale povedlo. Druhý průjezd byl zase čistý a pak jsem zjistil, že jsem to minul. Bylo to celkem zvláštní," dodává.

Stoffel Vandoorne nezažil ideální závod, lídrem šampionátu ale zůstává. Foto: Mercedes


Není to poprvé, co Vandoornovi zkomplikoval závod neuznaný průjezd aktivační zónou. To samé se mu totiž stalo i při prvním letošním závodě v saúdskoarabské Díriji. Tehdy ale zaplatil ještě o něco vyšší cenu. Touto chybou totiž nepřišel o páté místo jako v Indonésii, ale o první. To poté převzal jeho kolega Nyck de Vries a dojel si pro vítězství, zatímco Vandoornovi musela stačit druhá příčka.

V Indonésii se nevedlo ani jednomu jezdci Mercedesu. De Vries totiž dopadl ještě hůře. Nizozemec si po kolizi s Andrém Lottererem přivodil defekt pneumatiky, po kterém ze závodu odstoupil. Pilot Porsche byl později za incident penalizován pěti sekundami.

Jakarta sice Mercedesu mnoho štěstí nepřinesla, při pohledu na průběžné pořadí šampionátu ale stále může u "stříbrných šípů" panovat spokojenost. Vandoorne totiž i nadále vede šampionát, i když se jeho náskok před druhým Jeanem-Éricem Vergnem ztenčil na pět bodů. Němci zůstávají první také mezi týmy, kde mají před druhým DS Techeetah šestnáctibodový náskok.

Zatímco Vandoorne vede šampionát, u Nycka de Vriese to s nadějemi na obhajobu titulu vypadá stále hůře. Po závodě v Jakartě je totiž celkově šestý a za svým parťákem zaostává o 56 bodů, což je rozdíl více než dvou vítězství.

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: Mercedes