Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Na stupních vítězů Alonso, Räikkönen a M. Schumacher

Na stupních vítězů Alonso, Räikkönen a M. Schumacher

Grand Prix Francie - závod

Španěl Fernando Alonso si i přes výborný Räikkönenův výkon po startu ze třináctého místa celkem v pohodě dojel ke svému pátému letošnímu vítězství a upevnil si první příčku v průběžném pořadí. Na stupně vítězů dojel se stejnou strategií co Alonso (tedy tří zastávek v boxech oproti Räikkönenovým dvěma) ještě Michael Schumacher.

Na bodovaných místech dojeli Jenson Button, Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella díky problémům při poslední zastávce v boxech až šeszý, na zbývajících bodovaných příčkách pak Ralf Schumacher a Jacques Villeneuve.

Start proběhl bez výrazných problémů, Alonso vystřelil jako raketa a hned si začal budovat náskok, dopředu poskočili Barrichello a Montoya, Räikkönen také - brzy byl za Massou na devátém místě. Christian Klien odstoupil ze závodu s nepojízdným monopostem hned v úvodu závodu.

První zastávky mohly napovědět jakou strategii jednotlivé týmy zvolily, Alonso navzdory svému rychlému kolu v kvalifikaci nebyl v boxech mezi prvními - tam zajeli jezdci Toyoty Schumacher a Trulli. Ten byl v boxech déle než M. Schumacher a spadl až za něj, Barrichello zase zastávkou v boxech vydělal na Satovi, který se ale dostal zase před něj o pár kol později.

Japonský závodník brzy začal vyvíjet tlak na Trulliho, zatímco ani jeden z mclarenů ještě nebyl v boxech, Räikkönen v té době zajel na třetím místě nejrychlejší kolo před tím, než zajel do boxů Montoya a po 25 kolech závodu - vrátil se třetí a dostal se před M. Schumachera. Takuma Sato svou snahu s útoky na Trulliho přehnal a ve vlásence vyletěl mimo trať a spadl až na deváté místo za Barrichella, Buttona a Fisichellu.

Räikkönen zajel do boxů o tři kola později než Montoya a dostal se před něj na druhé místo, zatímco Massa zajel do boxů a zůstal tam.

Hned poté zahájil Mark Webber druhé zastávky v boxech, Schumacher zajel ke druhé ze svých tří zastávek po 33 kolech kdy byl vteřinu za Montoyou a zůstal za ním. Alonso měl po polovině závodu dostatečně mnoho času na další zastávku, aby zůstal na prvním místě - přes půl minuty. Jen chvíli po sobě odstoupila ze závodu obě minardi, Friesacher pro poškozenou levou zadní pneu, Albers po kolizi s bariérou z pneumatik.

Montoya pak na Räikkönena navzdory jeho drobným problémům v jedne ze zatáček ztratil čtyři vteřiny během dvou kol a v táboře Michelinu byla patrná nervozita. Kolumbijec začal zajíždět časy i o tři vteřiny pomalejší a dokonce se před něj na top speed vrátil do stejného kola Australan Mark Webber s williamsem. Za chvíli jej předjel i Michael Schumacher a Fisichella zajel do boxů ke druhé zastávce po 45 kolech stejně jako Trulli a Sato.

Montoya ze závodu definitivně odstoupil 23 kola před cílem.

V té době měl Alonso na druhého Räikkönena náskok necelých patnáct vteřin, Fisichella se po Schumacherově třetí zastávce na něj dotáhl na odstup jedné vteřiny, před tím Takuma Sato vyletěl mimo trať nejspíš z důvodu oleje nebo nečistot na dráze. Nick Heidfeld si musel nechat vyměnit jednu z pneumatik, Räikkönen zajel ke své druhé a poslední zastávce a udržel si druhé místo, Alonso zajel ke své třetí jen chvíli po něm.Ke třetí zastávce zajel i Fisichella, ale při výjezdu mu zhasnul motor a propadl se až na na šesté místo. Tímto bylo pořadí na bodovaných pozicích rozhodnuto. Pouze Räikkönen a třetí Schumacher nebyli předjeti o kolo.

Nejrychlejší kolo zajel Kimi Räikkönen v čase 1:16,423.

Další závod se jede už za týden na Silverstone.

Výsledky závodu

p.
Jezdec Tým Čas/Kolo
1.
F.Alonso Renault
M
1h31.22.233
2.
K.Räikkönen McLaren
M
+ 11.805
3.
M.Schumacher Ferrari
B
+ 1:21.914
4.
J.Button BAR
M
+ 1 kolo
5.
J.Trulli Toyota
M
+ 1 kolo
6.
G.Fisichella Renault
M
+ 1 kolo
7.
R.Schumacher Toyota
M
+ 1 kolo
8.
J.Villeneuve Sauber
M
+ 1 kolo
9.
R.Barrichello Ferrari
B
+ 1 kolo
10.
D.Coulthard Red Bull
M
+ 1 kolo
11.
T.Sato BAR
M
+ 1 kolo
12.
M.Webber Williams
M
+ 2 kola
13.
T.Monteiro Jordan
B
+ 3 kola
14.
N.Heidfeld Williams
M
+ 4 kola
15.
N.Karthikeyan Jordan
B
+ 4 kola
NC
J.P.Montoya McLaren
M
kolo 45
NC
C.Albers Minardi
B
kolo 38
NC
P.Friesacher Minardi
B
kolo 34
NC
F.Massa Sauber
M
kolo 31
NC
C.Klien Red Bull
M
kolo 2